OMUL – „OGLINDĂ”

0
196
  În sfârșit, azi e ziua cea mare . Marea „confruntare”! Va trebui să întâlnești o persoană despre care ai auzit o mulțime de opinii, care mai de care mai contradictorii. Ești uimit cât de diferite pot fi imaginile creeate de un singur om în percepția celor din jur. Oare de ce ? Aceasta este întrebarea care te frământă …

  Poate l-ai mai văzut întâmplător , o singură dată, la o emisiune televizată . Irelevant. De obicei cu tipul acesta de om ești determinat să interacționezi de un scop profesional, în mod prioritar. La un anumit moment, printr-un concurs de împrejurări, drumurile vi s-au intersectat și ai realizat că aveți puncte de interes comune, care ar putea fi începutul unui parteneriat de succes. Ai încredere în forțele proprii, pentru că știi ce poți face și mai ales că ești animat doar de bune intenții, așadar emoțiile tale sunt pur constructive. Rămâne o singură dilemă la mijloc: modul de interacțiune. Dar…la urma urmei de ce nu ai fi chiar tu însuți ?! Oricum, nu ai nimic de pierdut; în planurile tale de viitor, care l-ar putea include, nu-i loc de „fățărnicii”.
  În sfârșit, iată-l ! Parcă totuși nu-i chiar atât de fioros, ciudat ori dificil cum ai auzit. Vă priviți totuși cu o urmă de suspiciune reciprocă, mascată cât mai politicos. Ai vrut să vă cunoașteți în mod real, nu prin prisma „recomandărilor” din partea rudelor sau prietenilor, așadar nimeni nu știe că ești aici. Te privește de parcă ai „picat din cer” și dincolo de cuvintele pe care le schimbați, realizezi că vrea să descopere la tine „ceva”, cu disperare.
  Privind și ascultând mai atent, îi observi zâmbetul amar, abia schițat, din colțul gurii și o umbră de tristețe în glas . E clar ! Omul ăsta a avut parte de multe dezamăgiri…Ai în față o persoană foarte inteligentă, care în trecut a avut prea mare încredere în oameni. Din păcate și în cei care nu ar fi meritat….! Deja îți imaginezi persoana din fața ta ca un leu ( sau o leoaică, după caz ), care în micile momente de slăbiciune  a avut parte numai de atacuri mișelești, atât din partea dușmanilor cât și a falșilor prieteni, transformați instantaneu în „șacali” și „hiene”.
  Asta e ! Acel „ceva” pe care îl caută în primul rând la tine, se numește onestitate. Certitudinea bunelor intenții. Atât ! Ai vrea să îi transmiți  cumva că nu are motive de îngrijorare… Și realizezi că la un moment dat toată crisparea îi dispare de pe chip. Simte ! După atâtea șocuri și dezamăgiri a învățat să empatizeze cu interlocutorul, exact ca atunci când nemaiputand respira, încerci să te ridici mai sus, în căutarea unei „guri de aer”.
  Acum înțelegi totul… Părerile despre el sunt atât de diferite pentru că și oamenii cu care a interacționat au fost foarte diferiți.
  El, pur și simplu, este un „om – oglindă”. Răspunde fiecăruia cu aceeași monedă, urmând principiul simplu : „Cum te porți, așa mă port !”. A obosit să fie tot timpul mai bun, mai înțelegător, mai iertator, s.a.m.d…. decât cei cu care a trebuit să se confrunte. Așa că a ales să reflecte „imaginea” fiecărei persoane cu care intră în contact. La urma urmei, nimic de condamnat; cu toții suntem oameni, nu îngeri.
  Un lucru e sigur : dacă ești bine intenționat, parteneriatul cu o astfel de persoană va fi întotdeauna de bun augur, în ciuda micilor „bâlbâieli” și „poticneli” care pot apărea pe parcurs.
  Dar dacă intențiile tale nu sunt bune, sau caracterul ori comportamentul tău lasă  de dorit, nu te aștepta să obții de la acest om altceva decât „oferi”…
ELENA VIZIRU