ÎN PAȘI DE TOAMNĂ

0
224
Un parc modern din România, în toamna lui 2019. Copacii din ce în ce mai golași își scutură ultimele frunze pe covorul veșted ce s-a așternut peste iarba care începe să pălească și ea. Nimic anormal, nimic deosebit.
Doar că … acest parc nu se află nici în București, nici în alt oraș din România cu tradiție în privința spațiilor verzi. Da, exact ! Este vorba despre noul parc din Slatina, cel situat în zona Gării, pe care toți locuitorii orașului îl apreciază și îl cunosc deja foarte bine, deși a fost inaugurat de curând.
Acum un an, aici nu era nimic. Ba da, de fapt era. Era mizerie, tristețe și pustiu. Doar din când în când câte un câine comunitar își semnala prezența lătrând sau ivindu-se prin spărturile gardului deteriorat, care pe vremuri împrejmuia fosta cazarmă militară. Cum aceasta a fost dezafectată, paragina, gunoaiele și vegetația oportunistă au invadat locul, ducând la exasperare locuitorii zonei și afectând nefavorabil imaginea generală a orașului.
Până când, în sfârșit, în primăvara acestui an minunea s-a întâmplat. Lucrările de reamenajare au început, iar locuitorii Slatinei au fost de-a dreptul fericiți să afle că orașul lor se va îmbogăți în curând cu un parc după ultimele standarde. Deși au existat anumite poticneli la începutul lucrărilor, important este că proiectul a fost finalizat cu succes și chiar mai repede decât s-a preconizat. Încă din timpul vacanței de vară copiii și tinerii s-au putut bucura de locurile de joacă, respectiv de pistele de biciclete și alergare precum și de locurile special amenajate pentru mișcare în aer liber. Spre uimirea noastră, nu doar tânăra generație este foarte încântată de noul parc. Judecând după numărul mare de bicicliști și alergători prezenți aici zilnic, cei din generația părinților și chiar a bunicilor îl apreciază în egală măsură.
Privind cu atenție tabloul general și judecând obiectiv, oricine își poate da seama cu ușurință cât de avizi sunt locuitorii Slatinei, de la mic la mare, de mișcare în aer liber și cât de necesare sunt aici spațiile verzi care să ofere o astfel de oportunitate.
E o adevărată încântare să poți vedea în sfârșit și în orașul nostru, copii, părinți și bunici, împreună, bucurându-se de mișcare, de contactul interuman, de viață în general. Deoarece trebuie să recunoaștem că în ultima vreme, copiii și tinerii în special, au fost tot mai mult absorbiți de mediul virtual, ceea ce i-a afectat în mod nefast nu doar din punct de vedere fizic, ci și mental. Privindu-i și ascultându-i, îți dau impresia că trăiesc, pur și simplu, într-o altă realitate, cea a unei lumi paralele, tot mai departe și mai de neînțeles pentru noi ceilalți, cei mai de … „modă veche”.
Desigur, tehnologia  avansată are marile sale avantaje, în măsura în care omul o poate controla și utiliza în interesul propriu, nu când ea este cea capabilă să îl controleze și acapareze aproape în totalitate, așa cum se pare că se întâmplă cu tânăra generație. Crearea de noi spații de relaxare și socializare reală reduce cu mult acest risc, oferind comunităților posibilitatea de a rămâne cât mai … umane.
Nu ne dorim să devenim o specie de semi-roboți, controlați cibernetic, pentru că în acel mod ne vom pierde din capacitatea creatoare și aproape în totalitate empatia, deci și compasiunea. Cu alte cuvinte, nu vom mai avea sentimente, în afară de cel de frică permanentă, pentru că vom ști că suntem controlați în continuu de o forță care ne poate face rău oricând. Nu vom mai putea iubi și nici interacționa  în mod normal între noi, pentru că nu va mai exista intimitate. Deloc, niciodată, nici măcar în cele mai intime momente. Chiar ne dorim așa ceva, doar pentru a avea un acces mai bun și mai rapid la spațiul virtual ?!
Totuși, se va întâmpla ! NU PUTEM OPRI ASTA DECÂT COMUNICÂND CÂT MAI MULT ÎNTRE NOI ÎN MOD REAL, dacă dorim să nu ajungem să ne confundăm în curând cu … tehnologia pe care o folosim acum și să fim cu toții supravegheați și coordonați permanent de un computer central.
În curând vor avea loc alegeri în România. Indiferent de rezultatul lor, sperăm ca, în sfârșit, să fie mai bine pentru români. Și ca toți cei implicați în procesul de votare, indiferent dacă sunt alegători sau aleși să înțeleagă în sfârșit, că votul nu poate fi decât de două feluri :  PENTRU, ORI  ÎMPOTRIVA OAMENILOR !
KARA DENIZ