De ce nu caută Ciolacu vinovați în trecut?

0
187

Într-un recent interviu acordat ziaristului Ion Cristoiu, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, repeta oarecum mecanic propoziția în care spunea că el nu caută vinovați în trecut. Vorbea despre măsurile pe care trebuie să le ia pentru a crește veniturile unora, măsuri ce le par dure altora, pe care trebuie să le ia datorită greșelilor din anterioarele guvernări. În cele două guvernări anterioare, într-un alt interviu, vorbea despre niște împrumuturi foarte mari și despre incredibila risipă a banilor publici, din timpul pandemiei. Dar, în numele stabilității economice și politice a României, el nu caută vinovați în trecut, de parcă aflarea acestora (deși se știu foarte bine!) și pedepsirea lor ar afecta cu ceva mai mult șandramaua guvernamentală.

Și Sorin Grindeanu, cu puțin mai înainte, sublinia pe pagina sa de facebook: Pe scurt: în timpul guvernărilor de dreapta, deficitul bugetar a ajuns la recordul istoric de 100 miliarde lei (în anul 2020), față de 29 miliarde lei în octombrie 2019 (ultima lună de guvernare PSD). Iar, din cauza acestor derapaje bugetare masive din perioada guvernărilor Orban si Citu, datoria guvernamentală a explodat! Ponderea datoriei guvernamentale în PIB a explodat de la 35,1% din PIB în anul 2019 la 48,6% din PIB în anul 2021, potrivit Eurostat. De la 365 miliarde lei (octombrie 2019) datoria guvernamentală a urcat la 558 miliarde lei (noiembrie 2021). Un record negativ cu care cei de dreapta au intrat în istorie: au îndatorat România cu încă 193 miliarde lei! Și, nici în prezent, nu știm unde s-au dus acești bani, în condițiile în care s-au întors în economie sume echivalente cu doar 2% din PIB!

Nu se știe unde s-au dus banii? Ba se știe, dar cine să aibă curajul să-i numească pe vinovați? Când Ciolacu zice că el nu caută vinovați în trecut, este aici o manevră extrem de subtilă prin care, de fapt, românii care s-au văzut cu veniturile micșorate (și încă se vor mai vedea!) sunt îndepărtați de aflarea adevărului în legătură cu adevărații vinovați. Cine sunt aceștia? Nici Orban, nici Cîțu, ei au fost doar marionetele. Atunci cine? Ssst! Nu putem pronunța niciun nume. Chiar și așa, ne temem să nu sară pe noi cei care se simt cu musca pe căciulă, adică persoane extrem de sus-puse din zona partenerilor strategici, a oficialilor din Uniunea Europeană, a producătorilor de armament sau a celor din bordurile marilor bănci. Noroc cu Ciolacu, care, atunci când zice că nu caută vinovați în trecut, de fapt îi liniștește. Să le fie de bine!

Constantin Smedescu