LAMPĂ (OPAIȚ), obiectul săptămânii la Muzeul Județean Olt

0
105

Reprezentanții Muzeului Județean Olt îi invită pe cetățeni la sediul instituției pentru a afla istoria unor obiecte interesante, din mai multe epoci istorice, descoperite pe teritoriul județului Olt. Vedeta acestei săptămâni este un opaiț roman descoperit în dava dacică de la Sprâncenata-Gâlmee (jud. Olt) în anul 1979:

În expoziția de arheologie a Muzeului Județean Olt se păstrează un opaiț roman descoperit în dava dacică de la Sprâncenata-Gâlmee (jud. Olt) în anul 1979. Corpul este rotund, discul este concav, baza este plată și este prevăzut cu un cioc alungit cu terminație unghiulară și volute, cu orificiu de ardere relativ îngust; culoare cărămizie. Discul este decorat cu un personaj reprezentat în picioare, care ține mâna stângă ridicată, cu o armă, iar la picioare este reprezentat un animal. Restaurare: Ion Marinică. Foto: Florin Ciulavu.

Dimensiuni: L = 99,2 mm; l = 71,3 mm; H = 28,5 mm.
Context: Srâncenata 1979, S XI, c. 8, -0,50 m.
Datare: sec. I p. Chr.
Vă invităm să vizitați Muzeul Județean Olt, pentru a afla istoria unor obiecte interesante, din mai multe epoci istorice, descoperite pe teritoriul județului.” a declarat arheologul Florin Ciulavu.