Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura poate fi văzută în cadrul expoziției permanente de la Muzeul Județean Olt

0
114

Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura a revenit acasă și poate fi văzută de publicul larg în cadrul expoziției permanente de la Muzeul Județean Olt.

În cursul zilei de miercuri, 8 septembrie, podoabe dacice a fost expusă la Muzeul Judeţean Olt. La eveniment au fost prezenți numeroși specialiști, printre care și președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, care au vorbit despre valoarea istorică deosebită a acestei brățări.

Începem toamna cu un eveniment dedicat brățării dacice de la Optași Măgura. Având în vedere valoarea istorică a acestei podoabe, sunt bucuros că am reușit s-o aducem acasă și să rămână pentru totdeauna în patrimonial local.

Este o piesă care va înnobila Muzeul Județean Olt și care sper că va stârni admirația, atenția și curiozitatea multor vizitatori, care vor trece pragul vechiului Palat Administrativ. Felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment și mulțumesc oaspeților noștri pentru interesul acordat” a declarat președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, 

Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați (cu o greutate totală de 107.98 grame) şi poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.

Podoaba a fost găsită, în anul 2017, la Optaşi-Măgura, de un tânăr de 27 de ani.