15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale, marcată la Biblioteca Județeană ”Ion Minulescu”

0
236

Biblioteca Județeană Olt ”Ion Minulescu” a marcat ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale printr-o serie de manifestări online, impuse de pandemia de COVID-19.
Publicul iubitor al poetului nepereche, Mihai Eminescu, a putut urmări pe pagina de socializare a Bibliotecii Județene Olt, recitaluri de muzică și poezie din opera eminesciană, susținute de bibliotecarele instituției și de interpretul de muzică folk, Don Țolu.
În holul princiapal al instituției a fost realizată o expoziție ce cuprinde operele eminesciene din fondul de carte al Bibliotecii Județene Olt.
Pe 15 ianuarie 2021, România comemorează 171 de ani de la nașterea marelui poet, Mihai Eminescu.
Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale. Act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu. El a semnat această iniţiativă. ”Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române. În genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional.”, au scris inițiatorii. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010. Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.