Slătinenii care nu au plătit taxa la gunoi, pentru primul trimestru, vor suporta majorări de întârziere 

0
506

26.000 de slătineni și peste 1.400 de firme au depus declarații la Direcția Economică Slatina, în vederea stabilirii taxei de salubrizare. Autoritățile au anunțat că până pe 30 iunie ar fi trebuit să fie făcută și plata la gunoi pentru primul trimestru. Cei care nu vor plăti la timp, vor suporta majorări de întârziere de unu la sută pe lună.

Directorul Direcției Economice Slatina, Alin Calotă, a precizat că ar mai fi de depus aproximativ 6.000 de declarații pentru taxa la gunoi. Astfel, persoanele ce nu au depus această declarație urmează să primească acasă notificări. Dacă nici atunci nu vor trece pe la Direcția Economică Slatina, se va face o impunere din oficiu.

„Până în acest moment, avem un număr de 26.000 de declarații depuse în vederea stabilirii taxei de salubrizare din partea persoanelor fizice și aproximativ 1.452 din partea persoanelor juridice. Din estimările noastre, mai rămân aproximativ 6.000 de declarații de depus, cu mențiunea că pentru cei care încă nu și-au depus declarația în termenul stabilit prin regulament, organul fiscal procedează la impunerea din oficiu cu trei persoane acolo unde determinarea numărului de persoane dintr-o locuință nu este posibilă. Pentru persoanele juridice cuantumul taxei se va stabili conform tabelului din prezentul regulament. Întâi vom face notificări pentru cei care nu au depus, iar dacă nu se prezintă, vom face impunere din oficiu”, a spus directorul.

Calotă a precizat că toți cei care nu plătesc taxa de salubrizare la termen, vor suporta penalități de unu la sută pe lună.

„Pentru neplată la termenul scadent a taxei de salubrizare, se datorează majorări de întârziere în cuantum de unu la sută pe lună. Până pe 30 iunie slătinenii aveau termen pentru depunerea declarației, dar și pentru plată. Sumele sunt defalcate pe trimestre și ar fi trebuit să se plătească primul trimestru”, a adăugat Alin Calotă.

Directorul Direcției Economice Slatina a mai spus că a fost rezolvată și problema firmelor, acestea urmând să plătească în funcție de istoricul anului anterior.

„Nu mai sunt probleme nici cu firmele, situația a fost reglementată. Firmele care au istoric, merg pe istoric, cele care nu au istoric, merg pe baza regulamentului, cum spune grila. Nu vor mai ajunge la sume așa de mari”, a conchis Calotă.

Taxa a intrat în vigoare la începutul lunii martie 2022, iar pentru Slatina are o valoare de 11,74 de lei de persoană pe lună.