Romanați, atestat documentar la 1 august 1496

0
359

Primarul municipiului Caracal, Ion Doldurea, a scris pe pagina sa de socializare că înaintașii trebuie să fie cinstiți, în contextul în care zona este încărcată de istorie.

Astfel, Romanați a fost atesta documentar pe 1 august 1496.

„Avem istorie pe aceste meleaguri, să nu uităm să ne cinstim înaintașii!

Romanați este atestat documentar la 1 august 1496 ca singurul județ din spațiul românesc care a fost continuatorul unei forme administrative.

Romanați, potrivit istoricilor, a dat culturii și științei în perioada interbelică 10 academicieni, 60 de profesori universitari și peste 100 de doctori în științe.

Știați că…

… în secolele XIV-XVI sunt atestate documentar 144 de localități, cele mai multe în jurul celor două mari zone de convergență ale spațiului romanațean: Brâncoveni-târg și reședință domnească la 1557 și Caracal-mare târg și oraș domnesc la 1598?

…la Grădinile-Romanați a fost descoperit cel mai vechi vas de lemn din România și Europa, cu o vechime de aproximativ 7000 de ani?

….la Reșca (Romanați) romanii au construit cel mai mare oraș din Dacia Sudică, Romula-Malva, capitala provinciei, care avea în jurul său un teritoriu municipal/colonial format din aproape 50 de localități printre care Caracal, Redea, Comanca, Deveselu, Gostavăț și Slăveni? (foto: romaniainterbelica.ro, județul Romanați)”, a scris edilul pe pagina sa de socializare.