Primarul comunei Sâmburești: „Eroziunea solului, cea mai gravă problemă. Avem nevoie de poduri pentru o circulație normală în localitate”

0
213

Comuna Sâmburești se confruntă cu probleme grave privind eroziunea solului, însă proiectele demarate în ultimii ani, prin construirea de ziduri de susținere și poduri, ar trebui să reducă măcinarea solului. Primarul din Sâmburești, Iulian Preda, aflat la al treilea mandat, a vorbit despre proiectele ce sunt în derulare la nivelul comunei, dar și despre planurile de viitor, pentru că localitatea ar mai avea nevoie de patru-cinci poduri care să permită o circulație în condiții optime. Într-un interviu acordat Gazetei Oltului, primarul Iulian Preda a vorbit și despre relația pe care comunitatea locală o are cu investitorul Jean Valvis, cel care, în 2005, a preluat Domeniile Sâmburești și câți bani intră în bugetul local din taxele plătite de cunoscutul afacerist.

Ce proiecte aveți acum în derulare la nivelul comunei?

Avem pe final proiecte în Programul Național de Dezvoltare II „Reabilitare Modernizare și Extindere Rețea Alimentare cu Apă” pentru satul Mănulești, Sâmburești, Ionicești și Tonești. În această toamnă, finalizăm proiectul, mai avem de introdus apă potabilă pe două străzi în satul Cerbeni. Sunt șapte locuințe care vor beneficia de apă curentă, restul gospodăriilor sunt branșate, acum ne ocupăm practic de ce a mai rămas. Sunt familii mai izolate, în rest, toată comuna beneficiază de apă potabilă.

Știu că vă confruntați cu probleme grave privind eroziunea solului, ce proiecte sunt în derulare pentru combaterea acestor efecte naturale?

Avem în implementare prin Compania Națională de Investiții o situație de urgență pe strada Nucilor, în satul Mănulești. S-au făcut două ziduri de sprijin din beton armat, betonarea străzii, un kilometru de șanțuri betonate de dirijare a apei pluviale. A fost o eroziune de sol în spatele unei locuințe ce a fost pusă în pericol. Și acest proiect este spre final, peste 80 la sută din investiție este executată. Avem o lucrare de sol pe strada Dealul Viilor, o lucrare de un milion și jumate de euro, fără TVA. Este vorba despre o eroziune de sol de vreo 60 de metri adâncime. Comuna Sâmburești este amplasată pe platoul Cotmeana, cu o predispoziție la eroziunea de sol din cauza infiltrării apelor, a structurii solului. Lucrăm de șase ani la acel proiect, am reușit să obținem finanțarea, s-a executat primul zid de sprijin, mai sunt vreo trei-patru ziduri de sprijin, se va lucra și anul viitor la acest proiect. Nu am avut probleme de finanțare la aceste obiective, sunt bugetate, nu am avut probleme de neplată, nu avem datorii.

Cea mai gravă problemă în comuna Sâmburești este eroziunea solului?

Da, este cea mai gravă. Mai avem nevoie de poduri. Avem șase punți pietonale metalice construite în mandatele mele și am mai avea nevoie de cel puțin patru-cinci poduri pentru o circulație normală în localitate.

Câți bani vă vin la buget de la Domeniile Sâmburești și care este relația cu investitorul privat?

De la SC Viticola Valvis avem încasări anuale de aproximativ 110.000 de lei, constând în impozite pe clădire, pe terenuri-curți, terenuri extravilane și taxă mijloace de transport. La acestea se mai adaugă taxe autorizație de construire, certificate de urbanism. Din păcate, pierdem ca finanțare cota din impozitul pe venit, pentru că sediul social al firmei este în comuna vecină, Dobroteasa, deci cota din impozitul pe venit merge la Dobroteasa, nu la noi.

Localnicii muncesc aici, sunt create și locuri de muncă?

Oamenii muncesc la această firmă, sunt zilieri și sunt plătiți destul de bine acolo, beneficiază și de masă. Ne ajută ca și sursă de venit.

Care este situația epidemiologică în comună, în contextul epidemiei COVID? Școala este deschisă cu prezență fizică?

Am fost într-o perioadă de două-trei săptămâni în care am avut o incidență măricică de 12 cazuri la mie, din cauza unor persoane care au venit infectate din alte părți sau erau din comună, dar nu au știut cum să procedeze în cazul infectării și au fost confirmate mai multe familii, dar ușor-ușor ieșim, s-au făcut bine, au fost tratați. Legat de școală, cursurile sunt cu prezență fizică, profesorii sunt vaccinați.

Aveți doctor în comună, cu asistența medicală cum stați?

Avem cabinet medical în comună, medicul Maria Moculescu, care are program zi de zi, se ocupă de populație. Avem și o farmacie umană, care lucrează două zile pe săptămână, lunea și joia. Cu procurarea medicamentelor și asistența medicală de bază nu avem probleme, sunt asigurate.

Ce proiecte intenționați să demarați?

Mai avem două situații de urgență pe care trebuie să le rezolvăm prin implementarea unor proiecte prin CNI, comuna Sâmburești este predispusă alunecărilor de teren, aceasta este structura solului, am depus documentația și așteptăm finanțarea. Totodată, am depus proiecte pe Programul Național Anghel Saligny, așteptăm să se formeze guvernul, indiferent cine va fi, pentru bugetarea lor.

Ce proiecte ați depus pe Anghel Saligny?

Este vorba de un proiect în care am prins cinci poduri din beton armat și șapte-opt kilometri de asfalt. Podurile sunt în satul Sâmburești, în satul Lăunele și satul Stănuleasa. Vorbim de poduri de beton armat de 54 de metri lungime, iar unul are 90 de metri doar podul fără rampe, lungimea totală a podului este de 280 de metri, podurile sunt chiar la jumătatea comunei. Mai avem opt kilometri de străzi, după cum urmează: strada Speranței, strada Spitalului, strada Primăverii, Satul Nou, Bisericii, Izvorului.

Vă mulțumim!