În GURA PADINII, un fost ziarist, GICU CRANTA, scrie cu majuscule prezentul şi viitorul comunei

0
1777

Aşezată pe malul Dunării, la 14 km vest de Corabia, străbătută de DJ 54 A, comuna Gura Padinii s-a format în 2004, prin desprinderea din comuna Orlea a satelor Gura Padinii şi Satul Nou. Are o suprafaţă de 5.470 hectare. Se învecinează la nord şi la est cu Orlea, la vest cu Grojdibodu, în timp ce pe toată partea de sud vălureşte panglica albastră a Dunării. În 1973, satele Gura Padinii şi Satul Nou aveau o pondere de 39% în populaţia totală a comunei Orlea, de 5.754 de locuitori. În prezent, potrivit recensământului din 2011, comuna Gura Padinii este locuită de 1.693 de oameni. Principalul eveniment local este bâlciul anual, care se ţine pe 6 august.

Din 2012, primar în Gura Padinii este social-democratul Gicu Cranta. A candidat din partea PNL, după care, în 2014, a trecut la PSD. Este licenţiat în Administraţie Publică şi Drept, fost ziarist la „Lupta în Gorj”, unde, câţiva ani, s-a luptat cu fostul baron de Gorj, celebrul şi deja uitatul Mischie. A scris şi despre „Cazul Ţundrea” – acel condamnat pe nedrept la 12 ani de închisoare, pe care i-a şi ispăşit. De asemenea, s-a legat cu lanţuri în faţa Prefecturii Gorj, protestând împotriva ilegalităţilor. Sediul Primăriei Gura Padinii este unul modern, flancat de un părculeţ amenajat cu gust şi bine întreţinut. Consiliul Local rezultat din alegerile din 2016 este unul dintre cele mai diversificate politic, având reprezentate aproape toate partidele. Astfel, 6 consilieri sunt de la PSD, 2 de la PNL, iar PRM, PMP şi ALDE au câte un consilier. Viceprimar este Florin Popa.

Câştigarea Primăriei de către Gicu Cranta, venit din mediul de afaceri, s-a reflectat imediat în viaţa economică a comunei. Au apărut repede două magazine, o farmacie, o brutărie, un iaz piscicol etc. Printre realizările de seamă ale primarului Gicu Cranta, consemnăm crearea zonei de agrement, lângă stadionul comunal, cu loc de joacă pentru copii, mese de tenis, bănci, alei şi spaţii verzi, cu teren de sport multifuncţional, prevăzut cu gazon sintetic, pistă de atletism, grup sanitar modern – o investiţie în valoare de 67.000 de euro, realizată în 2015, cu bani accesaţi prin GAL „Orizonturi 2012”, transformat ulterior în GAL „Ecoleg Olt-Dunăre”. Până să aibă acest teren, copiii din Gura Padinii, ca să joace fotbal, trebuiau să meargă la Orlea sau la Grojdibodu.

Deşi a câştigat Primăria ca liberal, Gicu Cranta a trecut la PSD, determinat în acest sens mai ales de certurile interminabile de la vârful PNL Olt, între Gigel Ştirbu şi Ioan Ciugulea, certuri care l-au convins că, rămânând în aria ideologică a PNL, riscă să nu poată face nimic pentru comuna sa, pentru care a renunţat să mai locuiască în Târgu-Jiu. Ca membru al PSD, a câştigat la pas alegerile următoare, cele din 2016, între timp reuşind să modernizeze infrastructura rutieră, căminul cultural şi să facă proiectele pentru sistemele de apă şi canalizare. Pentru cel de apă, a şi primit aprobare pentru finanţare, lucrarea urmând să înceapă în 2018.

Populaţia comunei este una îmbătrânită, tinerii preferă să muncească prin ţări străine, în timp ce pământul părinţilor lor fie este dat în arendă, fie este vândut. Cert este că aproape toate cele 4.000 de hectare de teren agricol din comună sunt muncite de firme din alte ţări. Ce le mai mari suprafeţe le deţine firma Agronova, cu proprietari spanioli, care administrează, în judeţul Olt, peste 7.000 de hectare care au aparţinut cândva fostului IAS Corabia. În comuna Gura Padinii, această firmă a înfiinţat, în 2014, cu fonduri proprii în valoare de două milioane de euro, o fabrică de deshidratat şi balotat lucernă. Cea mai mare parte, circa 90%, din producţia de baloţi de lucernă, de câte 800 de kg, este exportată. Agronova este un model în ce priveşte agricultura durabilă. Ce înseamnă aceasta? Creşterea performanţelor în agricultură se face prin evitarea administrării de substanţe chimice, pe cât posibil până la eliminarea lor completă. În schimb, se trece la o agricultură bazată pe practici de protecţie a solului şi de grijă faţă de mediu. Agronova are în Gura Padinii şi o livadă de meri, de 25 ha. În total, a creat în această comună 90 de locuri de muncă, în afara celor sezoniere. Altă firmă importantă din Gura Padinii este Agricola Rus SRL, care în 2016 avea o cifră de afaceri de 4.229.399 lei şi 19 angajaţi.