Doldurea, primarul care modernizează Caracalul. „Îmi doresc o viteză mult mai mare în administrație”

0
408

Primarul municipiului Caracal, Ion Doldurea, este hotărât să schimbe fața orașului natal, accesând programe care să-i permită să-și pună în practică ideile. Are proiecte de milioane de euro prin care va racorda întreg orașul la o rețea modernă de canalizare și apă, conductele actuale fiind vechi de mai bine de opt decenii, vrea să demareze campania de reabilitare a blocurilor, să asfalteze străzi, dar și să construiască locuințe pentru tineri.

Cu o vastă experiență câștigată ca om de afaceri, Doldurea vrea ca în administrația publică locală lucrurile să se miște mult mai repede. Și-ar dori o viteză mult mai mare, fiind convins că doar așa scurtează drumul unui proiect de la hârtie, la implementare. Doldurea îi ascultă pe caracaleni și încearcă să transmită echipei sale ideea că cetățeanul, plătitorul de taxe și impozite, este cel care dictează direcția spre care merge orașul.

Într-un amplu interviu acordat Gazetei Oltului, edilul din Caracal a vorbit despre proiectele ce sunt deja în implementare sau cele depuse pe diferite programe pentru care vrea să obțină finanțare. Totodată, Doldurea a făcut o comparație între mediul de afaceri din care vine și administrația publică.

Domnule primar, sunteți la jumătatea mandatului, ne puteți spune care este cel mai mare proiect pe care îl aveți în implementare?

Începem Programul de reabilitare și extindere apă-canal în Caracal. Este un proiect de 23 de milioane de euro doar această parte, pentru că mai cuprinde încă două părți-reabilitare și stație de tratare apă și refacerea stației de epurare. Cele două înseamnă două milioane de euro fiecare, adică în total 46 de milioane de euro în acest proiect pe POIM (n. red – Program Operațional Infrastructură Mare), condus de CAO și făcut în colaborare cu noi. Miercuri, se dă semnalul de începere a lucrărilor, noi vom avea o listă de priorități unde vom începe. Probabil că vom începe pe mai multe părți, echipa câștigătoare a licitației este una puternică și, se pare, vom lucra în cel puțin opt puncte, în diverse zone din oraș. Bineînțeles, va fi un disconfort pentru o perioadă de doi-trei ani cât va ține proiectul, dar cu siguranță este important să-l facem, pentru că noi avem conducte și de 80 de ani. Avem câte trei-patru spargeri pe zi, presiune redusă, avem 18,4 kilometri de străzi fără canal, în permanență oamenii ridică această problemă.

Ce cartiere nu au canalizare, la acest moment?

Nu vorbim de cartiere, ci mai mult de străzi. În Bold sunt Elena Doamna, Nicolae Ursu Horia, Măceșului, extindere pe Gheorghe Doja, Bogdan Vodă, Maior Crantea și apoi străzile Traian, Buzești. Sunt o serie întreagă de străzi care nu au canalizare, vorbim de 18,4 kilometri de canalizare. Cu aceste străzi vom începe. Apoi partea de reabilitare este destul de întinsă, încă 13 kilometri. În total, extindere și reabilitare canal înseamnă 30 de kilometri dintr-un total de 102 kilometri cât are Caracalul ca și rețea.

Care este durata de finalizare a acestui proiect?

Durata de finalizare este de trei ani, noi sperăm să ne încadrăm și sperăm să ducem la bun sfârșit acest proiect. Este un proiect foarte mare, dar depinde mult de constructor și de modul cum vom colabora cu el. Va fi destul de neplăcut, pentru că vor fi artere întregi care vor fi sparte, vom face și branșările până la limita de proprietate ceea ce este foarte bine și proiectul este bine gândit. De acolo cetățeanul se poate branșa.

Ce alte proiecte ați mai depus?

Pe CNI, și am depus toată documentația, și când se va trece la licitație se vor licita în grup toate, avem bazin de înot, un bazin didactic, și o bază sportivă în zona Târgului Nou. Cele două obiective, probabil, că vor intra în licitație în prima jumătate a anului, urmând ca până la finalul lui 2022 să săpăm prima cazma. Acestea ar fi obiectivele pe CNI.

De asemenea, mai avem trei proiecte pe CNI, am zis să le terminăm pe cele trei, creșa, baza sportivă și bazinul de înot, că sunt importante, după care avem documentația depusă și sunt deja pe lista sinteză: reabilitarea Teatrului de vară printr-o cortină extensibilă, avem esplanada în zona centrală, cu strada Cuza Vodă extinsă până în Parângului. De asemenea, mai avem ca și obiectiv grădinița de pe Bulevard, o reabilitare și o extindere. Acestea ar fi pe CNI.

Pentru Cartierul HCC aveți proiecte?
Avem Planul Național de Dezvoltare Locală, avem două proiecte depuse, probabil că unul va fi promovat. Unul se referă la cartierul HCC, reabilitarea acestui cartier, noi am investit în ultimul an, am făcut parcări, locuri de joacă, dar cartierul trebuie să fie modern și frumos și avem un proiect de 6 milioane de euro. Modernizare înseamnă drumuri, reabilitarea totală a cartierului, mai puțin anveloparea. Al doilea proiect se referă la 12 străzi din Caracal, pe care trebuie băgat apă-canal și apoi să ne ocupăm de ele. Ca și primă opțiune am mers pe Cartierul HCC, a doua opțiune fiind cele 12 străzi de reabilitat.

Când vine vorba de străzi, avem un sens giratoriu în zona LIDL, pe Calea București, vorbim chiar de reamenajarea acestei zone. Apoi avem un sens giratoriu tot pe 1 Decembrie, acolo vom face un sens giratoriu, lărgirea străzii, modernizarea străzii și zonei respective. Asta pentru fluidizarea traficului.

La Agenția de Mediu ați depus proiecte?

Pe Agenția Națională de Mediu avem două obiective, clădire ITL, clădirea Taxe locale, și o creșă în cartierul Doctor Marinescu pentru creșterea eficienței energetice pe aceste construcții, pentru că avem prevăzute, fiind municipiu de rangul doi, două milioane de euro pentru aceste investiții.

Multe primării au depus proiecte și pe PNRR, veți accesa fonduri și ce valoare au?

Pentru fondurile europene, și acestea se despart în două: Planul Național de Reziliență și fondurile propriu zise, exercițiul bugetar 2021-2027.

Pentru Planul Național de Redresare și Reziliență avem în vedere, în primul rând, o bază pentru deșeuri inerte, o zonă în care deșeurile inerte din oraș vor fi valorificate, pentru aport voluntar, adică omul vine cu mobilier vechi, cu ce are prin casă, canapele, televizor, ce are prin casă vechi, să aibă unde să le depună, și noi să le valorificăm mai departe. Și o bază pentru valorificarea deșeurilor vegetale. Deja studiul de fezabilitate este făcut, în februarie îl vom primi și noi vom depune acest proiect, pentru că însumează 7 milioane de euro pe PNRR.

Avem prevăzut un bloc de locuințe pentru tineret, de 3.467 mii de euro, în afară de un bloc social pentru care avem studiul de fezabilitate și toate demersurile făcute, în zona Dragoș Vodă, și care sperăm să se licitez foarte curând.

Blocurile din Caracal nu sunt anvelopate, veți demara această campanie?

Avem ambiția să facem anveloparea blocurilor în oraș, pentru că în Caracal anveloparea nu s-a făcut, numai că încă nu există niciun fel de ghid și nu știm cât este aportul cetățeanului, dacă este nevoie de aportul primăriei. Nu știm cât la sută din cetățeni trebuie să-și dea acordul, fiind vorba de proprietăți private.

Legat de creșele din oraș, sunt multe cereri pentru ocuparea unui loc? Ce veți face în acest sens?

Avem în curs de licitație o creșă, pe CNI. Această creșă va avea 80 de locuri, cel mai probabil în februarie licitația se va încheia, eu cred că până la mijlocul anului vom avea un câștigător și, probabil, că vor începe lucrările.
În general, creșele din Caracal nu acoperă necesarul de locuri. Chiar anul acesta, am avut niște probleme, am făcut o extindere la o creșă, și la grădinițe avem probleme. Chiar intenționăm să cumpărăm, pentru că avem o creșă în cartierul HCC, care este cel mai populat cartier al orașului, care aparține ca și locație fostului ROMVAG. Am intrat în discuții cu conducerea lor și vrem să cumpărăm noi spațiul respectiv, pentru că acolo trebuie să rămână creșă și să nu existe alte posibilități pentru ei. Deci avem nevoie!

Veniți din mediul privat, sunteți un cunoscut om de afaceri local. Era mai ușor ca om de afaceri sau este mai ușor ca primar? Puteți face o comparație?

Este foarte importantă experiența pe care am acumulat-o în cei 28 de ani de vechime ca și om de afaceri. Este foarte important acest lucru, din foarte multe puncte de vedere. Ca și complexitate a problemelor sunt mai multe în primărie, dar acolo responsabilitățile erau și mai grele. Mai ales că eu am pornit de la aproape nimic…Construiești, construiești și reușești să te bucuri de succesul pe care l-ai avut în mediul privat. Sigur, în primărie, eu tratez problemele aproape la fel, uneori nu e bine, dar aceasta este situația, nu mă pot debarasa de obișnuințele pe care le am de ani de zile, din mediul privat. Mi se pare că lucrurile merg prea încet, mi se pare că oamenii cuplează prea încet, îmi doresc o viteză mult mai mare în administrație. Am fost impresionat, la început, de modul de abordare legat de cetățean. În fiecare operativă le explic că banii noștri provin de la firmele care lucrează, firmele din Caracal, de la cetățeanul de rând, de la pensionarul care vine pe 5 ianuarie să-și plătească dările. De acolo vin…Cel cu banul comandă. Noi trebuie să înțelegem acest lucru. Cel cu banul ne spune ce trebuie să facem.

Acordați o atenție sporită cetățenilor, ascultați vocea orașului?

Eu acord o atenție deosebită părerilor pe care oamenii le au. Este adevărat că pe rețelele sociale mai sunt și oameni care vorbesc prostii, alții chiar știu ce vorbesc. Sunt mulți oameni care vin cu păreri, cu idei, întotdeauna le mulțumesc. Avem și telefonul cetățeanului pe care l-am inventat, de aici ne vin foarte multe informații. În fiecare dimineață, la 7 fără câteva minute când ajung la portar, întreb ce telefoane au fost peste noapte. Unele le putem rezolva pe loc, altele necesită legătura cu alte instituții, cu CAO, ADDP. Încercăm să fim cât mai prompți. Participarea cetățenilor este foarte importantă.
În bugetul din acest an, pe care îl vom avea în curând, oricum mult mai repede decât anul trecut, am prins un capitol de bugetare participativă. Sunt bani pentru cetățenii dintr-un anumit cartier care vor să facă ceva. Noi venim cu banii, ei cu inițiativa și cu participarea la acest proiect.

Veți candida la un nou mandat?

Dacă sunt sănătos, eu voi continua. Dacă nu, las moștenire o echipă care să ducă mai departe aceste idei. Cristalizăm o echipă în primărie, sunt mulți care au aderat la ideea de oraș modern, oraș nou. Echipa este făcut!

 Domnule primar, o întrebare politică! Cum vedeți această Coaliție, credeți că va rezista?
Eu sunt un bun administrator, dar un foarte slab om politic. Nu mă pricep la politică. Eu cred că doar împreună putem să facem ceva în țara aceasta. Eu aș spune că o Coaliție care să cuprindă și Stânga și Dreapta este de viitor, interesul național trebuie să primeze în detrimentul altor interese de partid sau de grup. Eu așa o văd! Cred că acesta va fi și viitorul. Nimeni nu va mai avea 50 la sută și nimeni nu va conduce de unul singur, indiferent cât de mare va fi partidul.

Vă mulțumim!