Clădiri reabilitate cu fonduri europene

0
473

Sunt disponibili bani europeni pentru reabilitarea clădirilor istorice din județ. Așadar vor fi finanțate cu bani europeni activități de restaurare, protecție, conservare și valorificare durabilă a obiectivelor de patrimoniu din mediul urban și din mediul rural cât și a patrimoniului cultural local din mediul urban.

În primă fază șapte clădiri ale Consiliului Judeţean Olt sau instituţiilor din subordine vor fi reabilitate termic cu fonduri europene, consilierii judeţeni aprobând în ultima ședință indicatorii tehnico-economici ai proiectelor ce urmează a fi depuse pentru a primi finanţare prin Programul Operaţional Regional. Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că proiectele prevăd atât anveloparea clădirilor, cât şi schimbarea elementelor de tocărie, a acoperişurilor şi a instalaţiilor termice interioare. „Am aprobat indicatorii pentru acele proiecte, urmând să le depunem. Sunt şapte clădiri ale consiliului judeţean sau ale instituţiilor din subordinea CJ care vor beneficia de modernizări pentru eficienţă energetică. Acest lucru nu va însemna doar reabilitare termică exterioară cu polistiren, ci şi schimbare de tocărie, de acoperiş, de calorifere, centrale termice şi ţevi care duc de la centrala termică în toate încăperile clădirii”, a spus  Marius Oprescu. Printre clădirile pentru care au fost întocmite proiecte pentru a accesa fonduri nerambursabile în scopul creşterii eficienţei energetice se numără sediul CJ Olt, Biblioteca Judeţeană Olt, Direcţia pentru Asistenţă Socială.

Prin acest proiect nu se finanțează restaurarea liceelor, primăriilor sau spitalele din județ. Nu se finanțează proiecte care presupun exclusiv activități de reabilitare a infrastructurii rutiere, zonelor pietonale și piețelor sau care presupun exclusiv monumente istorice de tipul monumentelor de for public – statui.