CJ Olt vrea să modifice regulamentul pentru colectarea gunoiului de la firme

0
275

La finalul ședinței CJ Olt de miercuri, 25 mai, medicul Viorel Dumitrescu, consilier județean din partea PNL Olt, a adus în discuție valoarea mare a taxei la gunoi pe care o au de plătit firmele.

„Problema este că această soluție cu plata pe metrul pătrat nu este una care să avantajeze ecologic, pentru că sunt persoane care pe 50 de metri pătrați produc gunoi cât una care are cinci hectare. Din acest punct de vedere nici în comunitatea europeană nu cred că există așa. Trebuie făcut ceva”, a spus medicul Dumitrescu.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că s-au purtat discuții cu societățile de pe platforma industrială, dar și cu celelalte firme, și se caută variante. Acestea vor fi trecute în Regulament și aprobate de Adunarea Generală de la nivelul ADI Oltul.

„Taxa nu este mare, dar pentru persoanele juridice modul de calcul este unul care nu le avantajează, dar acest mod de calcul este luat din lege, există un standard. Este adevărat, modul de calcul pe care legea îl prevede în unele situații nu bate cu realitatea, adică cu gunoiul care se ridică. Acolo, în urma discuțiilor cu platforma industrială și cu firmele și fabricile cu suprafețe mari, am ajuns la un numitor comun, iar în perioada următoare se va trece prin ADI Oltul, prin Adunarea Generală se va trece modificarea regulamentului, astfel încât să prindem, pe lângă această modalitatea ce nu îi avantajează, și alternative. Fiecare să-și aleagă modalitatea care să se apropie cât mai mult de realitate. Prețurile dinainte de începerea managementului gunoiului, nu le vom mai avea, nu ne vom mai întoarce la ele, pentru că, să nu uităm că în acea perioadă, cel puțin pe Slatina, pentru depozitarea gunoiului nu se luau bani, pentru că nu aveam depozitare. De la apariția unei gropi conforme, aceste costuri cresc. Trebuie să ne apropiem cât mai mult de realitate, să se plătească cât produci. În acest moment, în România nu suntem pregătiți. Conform legii pot fi introduse alternative, să-și aleagă alternativa în funcție de istoricul anului trecut. La nivel de Slatina, hotărârea s-a prelungit, astfel încât să reușim să aducem câteva soluții alternative și să le introducem în regulament”, a spus Oprescu.

Taxă a intrat în vigoare la începutul lunii martie când a fost demarată acțiunea de colectare a deșeurilor în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, implementat de Consiliul Județean Olt.

Reamintim că firmele din județ trebuie să plătească gunoiul în funcție de suprafața pe care o dețin. În aceste condiții, societățile de pe platforma industrială a Slatinei, care dețin hale de producție, au ajuns la sume colosale, de zeci de mii de euro.

Salubris este operatorul unic de salubrizare din județul Olt, după ce a câștigat licitația, durata contractului fiind de opt ani. CJ Olt a anunțat la finalul anului trecut că a încheiat cu această firmă „Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale și altor fluxuri de deșeuri, componente ale serviciului de salubrizare de pe raza județului Olt”.