Zeci de salariaţi de la Protecţia Copilului Olt, sancţionaţi disciplinar

0
1182

Peste 30 de salariaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt au fost sancţionaţi disciplinar, de la începutul anului. Dacă majoritatea dintre aceştia au primit avertismente scrise, unora li s-a redus din salariu. Niciunul dintre salariaţi sancţionaţi nu a contestat în instanţă măsura disciplinară.

Zeci de salariaţi s-au aflat în  primele opt luni ale anului în atenţia Comisiei de Disciplină de la nivelul DGASPC Olt pentru abateri profesionale. Dacă în unele cazuri salariaţii s-au ales doar cu avertismente, în altele sancţiunile au mers până la reţinerea din salariu. De la începutul anului și până în prezent au fost aplicate 34 de sancțiuni disciplinare angajaților DGASPC Olt, din acestea 31 au fost avertismente și trei reduceri salariale. Pentru cele 34 de sancțiuni aplicate salariaților, nu a fost depusă nicio contestație. În general, dacă nu sunt fapte care afectează starea de sănătate a copilului, starea lui de integritate, de demnitate umană a copilului nu dăm sancţiuni”, a declarat Rădiţa Piroşca, directorul general al instituţiei.

Fiecare caz în parte a fost analizat de către Comisia de Disciplină de la nivelul DGASPC, iar deciziile luate de către aceasta sunt acoperite de argumente justificative, susţine conducerea DGASPC Olt.

„Cazurile sunt cercetate de către o comisie formată din trei persoane din care unul este jurist, iar ceilalţi doi au expertiză în domeniul de activitate al celui care este cercetat. Persoana care este cercetată disciplinar poate să fie asistată de un avocat pe timpul cercetării disciplinare prealabile sau de un reprezentant al Sindicatului, la cererea acesteia. Şi au fost situaţii în care persoana cercetată a fost asistată de avocat. Asta nu înseamnă că a şi câştigat după aceea”, a adăugat Piroşca. 

 În ultimii patru ani și opt luni sute de angajați ai DGASPC Olt au fost sancționați disciplinar pentru abateri profesionale. Astfel , 2013 şi până în 2015, inclusiv, 74 de persoane (35 de persoane în 2013, 13 în 2014 şi 26 persoane în 2015) au fost sancţionate cu reducerea salariului între cinci şi 10%, pe o perioadă între o lună şi trei luni, iar în cazul a opt angajaţi s-a recurs la desfacerea contractului de muncă. La acestea se adaugă şi cele peste două sute de avertismente care au fost date în perioada menţionată. De asemenea, în 2016, 75 de angajaţi au fost sancţionaţi disciplinar.  Măsurile aplicate celor 75 de salariaţi sancţionaţi au fost: 50 de avertismente scrise, 22 reduceri salariale şi trei desfaceri de contracte de muncă. Cinci salariaţi, din cei 75 sancţionaţi, au contestat în instanţă sancţiunile disciplinare aplicate. Două dintre dosare au fost soluţionate în favoarea DGASPC Olt, două dosare sunt pe rol, iar unul dintre contestatari a renunţat la plângere.

Ilie Bîzoi