Zeci de plângeri la CAS Olt, după ce oltenii care au fost în șomaj tehnic s-au trezit că sunt neasigurați

0
226

Zeci de olteni s-au plâns reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate Olt că apar neasigurați în sistemul medical, deși angajatorii au virat sumele aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate.

Chiar sunt pacienți cărora medicul de familie le-a refuzat eliberarea rețetelor, deși oamenii știau că sunt asigurați.

„Am primit zeci de sesizări până acum de la olteni care apăreau în sistem ca neasigurați. Doar vineri dimineață au fost primite șase reclamații. Problemele au apărut în rândul celor care au fost în șomaj tehnic, angajatorii nu au completat corect documentele depuse atunci când persoana s-a întors la muncă. Cei care se confruntă cu astfel de probleme să se adreseze casei”, au precizat reprezentanții CAS Olt.

CNAS importă în SIUI datele de la ANAF, care primește de la angajatori Declarația 112 privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate. În acest caz, declarațiile au fost completate greșit.

„Din analiza situațiilor semnalate, am constatat ca în Declarația 112, începând cu luna aprilie 2020, mai mulți angajatori nu au încadrat corect personalul aflat în șomaj tehnic și nu a fost specificată perioada în care personalul s-a aflat în șomaj tehnic. Astfel, în datele importate de la ANAF în SIUI s-au preluat informatic formularele în care personalul aflat în șomaj tehnic a fost înscris la categoria salariat cu contribuție zero la sănătate. Conform reglementărilor în vigoare din sistemul de sănătate, o persoană care nu contribuie la fondul de sănătate și nici nu este încadrată într-o categorie scutită de plata contribuției își pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăți a contribuției”, se arată într-un comunicat al CNAS.

Pentru corectarea acestor erori, angajatorii pot depune declarații rectificative, urmând ca, în termen de 48 de ore, SIUI să recunoască statutul de asigurat tuturor celor care au acest drept.