Zeci de apicultori olteni au cerut ajutorul de minimis. Vor primi câte 25 de lei pentru fiecare familie de albine

0
189

Apicultorii olteni pot depune la Direcția Agricolă Județeană Olt cereri pentru accesarea „Ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol”.

Directoarea DAJ Olt, Gabriela Andronie, a precizat că până acum s-au înscris 84 de apicultori olteni.

„Au cerut minimisul pentru albine, până miercuri, 84 de apicultori. Vor primi 25 de lei pentru familia de albine. Sunt 7.025 de familii pentru care s-a cerut ajutorul. Apicultorii olteni mai au termen până pe 15 septembrie să depună cereri, pentru sunt aproximativ 700 de crescători de albine din județ care pot solicita acest sprijin”, a spus Andronie.

Scopul acestui ajutor este susținerea activității în sectorul apicol pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie.

Cuantumul ajutorului este de 25 lei/familia de albine, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 49.948.500 lei.

Beneficiarii acestei măsuri sunt: apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014; apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; apicultori, persoane juridice, precum şi oricare formă asociativă cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. a) să aibă familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2020, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”;
  2. b) să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

Fermierii își vor primi banii până la data de 31 decembrie 2020.