Zeci de afaceriști din Olt, dosare penale pentru evaziune fiscală

0
1362

Zeci de afacerişti olteni s-au ales cu dosare penale pentru acuzaţii de evaziune fiscală, în primele șase luni. Prejudiciul adus statului de patronii evazionişti a fost calculat de inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt la aproximativ 13 milioane RON (adică aproape 130 miliarde ROL).

Evaziunea fiscală e încă în floare, iar asta o arată şi datele finanţiştilor olteni din primul semestru (date oferite de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt, la solicitarea Gazeta Oltului). Astfel, inspectorii fiscali au efectuat în primele șase luni din acest an, nu mai puțin de 500 de acţiuni de inspecţie fiscală, iar patronii certaţi cu legea au picat în plasa organelor de control. Ingineriile financiare îi pot costa libertatea pe zeci de afacerişti olteni care au acum dosare penale pentru fapte de evaziune fiscală. Controalele inspectorilor fiscali nu s-a lăsat doar cu dosare penale, ci şi cu amenzi pentru cei aflaţi în afara legii.

„În primele șase luni ale anului 2018, organele de inspecţie fiscală din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt au efectuat 517   inspecţii fiscale la persoanele juridice și fizice. Din cele peste 500 de inspecții fiscale, 322 au fost efectuate la persoane juridice din județul Olt și 195 la persoane fizice. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 58 de amenzi contravenţionale, în valoare de 45.400 de lei. Din cele 58 de amenzi, 18 au fost aplicate persoanelor juridice, valoarea sancțiunilor ridicându-se la 21.300 de lei, iar 40 de amenzi au fost aplicate persoanelor fizice, cuantumul fiind de 24.100 de lei. Totodată au  fost înaintate organelor de cercetare penala 21 de plângeri penale împotriva unor persoane juridice din județul Olt pentru un prejudiciu în valoare totală de 12.916.656 lei”, a precizat Mihaela Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJFP Olt.

Acţiunile de control ale inspectorilor fiscali au vizat verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii si exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală.

Potrivit inspectorilor fiscali, printre domeniile de activitate cu risc ridicat de evaziune fiscală se numără: intermedierile în comerţul cu produse diverse; fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice şi masticurilor; lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale;  comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun şi colectarea deşeurilor nepericuloase.

Ilie Bîzoi