VIDEO. Viața în Deveselu, comuna cu scutul ce apără Europa. Localnicii nu se tem de un conflict militar, dar vorbesc despre „războiul scumpirilor”

0
519

Comuna Deveselu, din județul Olt, găzduiește scutul anti-rachetă, un punct strategic pentru apărarea Europei. Tensiunile ce au apărut între Rusia și Ucraina, cu implicarea americanilor, au adus pe buzele tuturor Baza de la Deveselu.

Deși au un obiectiv atât de important la doi pași de ei, iar Mapamondul vorbește despre scutul de la Deveselu, localnicii din comuna olteană își duc traiul de zi cu zi, fiind preocupați, în primul rând, de facturile tot mai mari la curent, localitatea rurală nefiind branșată la sistemul de gaze, de scumpirea alimentelor și nu se tem de izbucnirea unui conflict militar.

Domnul Istrătescu, trecut bine de 50 de ani, este convins că nu va veni niciun război.

„Nu se va întâmpla nimic, totul este politic. Nu vine niciun război. Noi nu suntem apărați de acest scut. Nu ne este frică de un conflict. Dacă este nevoie de noi, mergem să ne apărăm țara”, a declarat Istrătescu.

Situația este văzută diferit de către un tânăr de 30 de ani, din Deveselu. Acesta este șocat că se discută tot mai des despre un război, chiar în această parte a lumii.

„Nu pot să spun că mă tem, dar sunt șocat că se vorbește tot mai des despre război. Noi suntem implicați direct, deși conflictul nu ar fi al nostru. Dacă mi s-ar cere aș merge la război. Nu știu dacă Deveselu, ca localitate, ar fi afectată în cazul declanșării conflictului”, a spus Ionuț.

O localnică ne face calcule și spune că toată pensia ei se întoarce în vistieria statului. Adică statul dă cu o mână, ia cu cealaltă. Pentru olteanca din Deveselu, războiul este despre scumpiri și nu vede un conflict militar.

„Nu ne este frică de nimic, vorbeam cu fata despre copii. Lăsați-l de război… războiul este despre scumpiri și cu de toate. Ne dau zece milioane și pe toți îi dăm înapoi. Nu ne este frică de război”, a spus o pensionară din Deveselu.

Nea Marin este preocupat tot de facturi, pentru că din pensia sa de CAP se descurcă greu.

„Pe noi ne ard facturile, nu prea ne interesează de război. Să ne spună și nouă de ce s-au scumpit toate!?”, spune Marin, care trage concluzia că scutul nu îl avantajează cu nimic în viața de zi cu zi și nici un eventual război.

„Acestea sunt discuții la nivel mondial, noi ce să știm de aici!? Vă dați seama că nici nu contăm într-un conflict de o asemenea complexitate. Noi…cu ale noastre, cu nevoile noastre”, a spus și Dumitru (66 de ani), care locuiește de când se știe în Deveselu.

Preocupat de facturi este și primarul din Deveselu, Nicolae Dobre. Acesta este convins că nu va avea loc niciun conflict în următoarea perioadă și spune că oamenii din comuna sa sunt pasivi la acest subiect, însă sunt tot mai apăsați de facturile pe care le au de achitat la curent.

„Nu au de ce să se teamă oamenii, au alte griji, facturile la curent care îi topesc, prețurile care îi înnebunesc. Nu se întâmplă nimic în comună, totul este exact ca înainte. Eu cred că nu se întâmplă nimic, nimeni nu ar avea de câștigat în urma unui război. Oamenii sunt pasivi legat de acest subiect, sunt preocupați de problemele lor de zi cu zi. Văd și eu diferența pe instituții publice, este enormă, factura a crescut cu 60 la sută”, a spus primarul din Deveselu.

Informații despre Baza Militară Deveselu

sursa foto:usembassy.gov/ro

La 28 octombrie 2013, la Baza Militară Deveselu a avut loc ceremonia oficială de începere a lucrărilor. Scutul anti-rachetă din comuna Deveselu a devenit operațional în 2016, fiind prima unitate a sistemului Aegis Ashore, contribuția SUA la apărarea antirachetă a NATO. Baza de la Deveselu, întinsă pe 900 de hectare, include trei unități militare: Baza românească 99, și două baze americane – una a forțelor navale și alta a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă.

Sistemul este unul defensiv, având rolul de a intercepta rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară.

Potrivit unor informații de la începutul anului 2020, în Baza de la Deveselu ar fi fost 500 de militari și civili români și alți 250 de militari și civili americani, dar nu se știe dacă recent efectivele au fost suplimentate, în contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.