11.2 C
Slatina
duminică, septembrie 26, 2021
Acasă Actualitate Veste șoc pentru toți fumătorii din România!

Veste șoc pentru toți fumătorii din România!

0
797
Fumătorii primesc o veste proastă de la autorităţi: acest viciu le va scoate mai mulţi bani din buzunar începând cu 1 ianuarie 2020, din cauza noului nivel al accizelor aprobat de Guvern.

O Directivă a Comisiei Europene impune ţărilor membre să ajungă la un nivel similar al preţurilor la ţigări în întreaga Uniune Europeană. Din acest motiv, acciza la ţigarete a crescut în România în mod constant din 2016.

Guvernul României a aprobat noul nivel al accizei totale pentru o mie de ţigarete, astfel că, de la 1 ianuarie, preţul unui pachet va creşte cu 40 de bani. În urma acestei majorări, valoarea accizei, adică banii colectaţi direct la bugetul de stat, va reprezenta jumătate din preţul unui pachet de ţigări.

Cât vor plăti fumătorii în plus într-un an de zile

Dacă luăm în calcul o persoană care fumează un pachet de ţigări pe zi, impactul majorării accizei din prima zi a noului an va fi de 12 lei/luna, respectiv de 145 lei/an. Dacă nu ar exista această acciză şi dacă am scădea şi TVA, un pachet de ţigări ar costa în ţara noastră doar 7 lei, scriu stirileprotv.ro.

Ce alte măsuri a mai adoptat Guvernul

Nu a fost singura măsură importantă adoptată în şedinţa de Guvern de luni, 30 decembrie. Executivul a mai decis şi desfiinţarea, prin ordonanţă de urgenţă, a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu. “Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluției Române, renunțăm la Revoluția Română, la studierea ei… Mi se pare o porcărie indamisibilă”, a fost reacţia imediată a fostului preşedinte.

În plus, Guvernul Guvernul a mai hotărât ca, până la finalul lunii martie, românii să poată în continuare să cumpere cartele prepay doar cu buletinul. Termenul iniţial la care expira această posibilitate era finalul anului 2019.

Sursa: capital.ro