ZECI DE MII DE OLTENI SUPRAVIEȚUIESC CU DOAR 26 DE LEI PE ZI

0
213

În judeţul Olt, peste 31.000 de oameni trebuie să trăiască, fiecare, din 26 lei pe zi. Este vorba de cei mai săraci dintre pensionarii aflaţi în scriptele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt, care primesc indemnizaţie socială sau, cu alte cuvinte, pensia socială minimă garantată, în cuantum de 800 lei lunar.

În judeţul nostru, nu mai puțin de 31.124 de olteni sunt beneficiari de pensie socială, din care 23.105 sunt pensionari din sectorul de stat și 8.019 pensionari din sectorul CAP.

Indemnizaţia socială pentru pensionari se acordă din oficiu, fără a fi nevoie de depunerea unei cereri însoţite de documente doveditoare, tuturor pensionarilor sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate. În această categorie sunt incluşi şi agricultorii, invalizii, urmaşii celor care au lucrat sau cei care primesc o pensie anticipată ”, a precizat directorul executiv al CJP Olt, Iulian Smarandache.

Indemnizaţia socială pentru pensionari se determină ca diferenţa între suma de 800 lei şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sistemele neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate, se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.

Drepturile cu titlu de indemnizaţie socială se stabilesc şi se plătesc de Casa Naţională de Pensii Publice, prin Casa Judeţeană de Pensii Olt, şi se evidenţiază distinct pe talonul de pensie. Pensia socială minimă garantată a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, numărul 6/2009, care a intrat în vigoare începând cu 1 aprilie 2009.

Conform prevederilor acestui act normativ, nivelul pensiei sociale minime garantate a fost de 300 de lei, începând cu 1 aprilie 2009, de 350 lei, începând cu 1 octombrie al aceluiaşi an şi de 400 de lei, începând cu 1 ianuarie 2015, din luna martie 2017 nivelul indemnizație sociale a crescut la 520 de lei, la 1 iulie 2018 s-a majorat la 640 de lei, de la 1 septembrie 2019 a crescut la 704 lei, iar de la 1 septembrie 2020 s-a majorat la 800 de lei.

Un simplu calcul ne arată că dacă împărţim această sumă la numărul mediu de zile dintr-o lună reiese faptul că un pensionar este nevoit să supravieţuiască, fără a adăuga eventualele costuri legate de medicamente, cu doar 26 lei pe zi. Actualmente, în evidențele CJP Olt figurează 101.407 de pensionari.