Valul concedierilor colective continuă în județul Olt. Vezi care sunt societățile care au făcut disponibilizări

0
1151

După ce la sfârșitul lunii mai, anul curent, compania Hame România SRL a fost nevoită să disponibilizeze 89 dintre angajați, acum a venit rândul altor două societăți din judeţul Olt să renunțe la o parte dintre salariați.

Situația economico – finaciară precară, lipsa lichidităţilor, dificultatea cu care se încasează banii pe lucrările derulate, scăderea comenzilor şi contractelor de prestări servicii, reducerea pieţei de desfacere şi a cererilor de produse sunt motivele pentru care unele firme recurg la măsuri extreme în ce priveşte angajaţii. Este și cazul a două societăți din Slatina care de curând au fost nevoite să renunțe la o parte dintre salariaţi. Prima este Societatea Ticoni Protecție și Pază SRL Slatina, cu activitate de protecție și pază care a pus pe liber 32 de salariați, deși inițial intenționase să disponibilizeze 47 de angajați, iar cea de-a doua societate este  Minatex SRL Slatina, societate producătoare de  confecții textile care a concediat 26 de salariați. „În luna iulie două societăţi din Slatina, una din domeniul protecţiei şi pazei şi cealaltă din domeniul confecţiilor textile, au notificat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă că disponibilizează 32 de salariaţi şi respectiv 26 de angajaţi”, a precizat Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt. De altfel, de la începutul anului nu mai puțin de șase societăți cu sediul social în Olt au apelat la disponibilizări colective. Cu aceste ocazii, nu mai puțin de 460 de salariați au ajuns șomeri. Este vorba de SC Grup Primacons SRL Slatina al cărei domeniu de activitate îl reprezintă construcţiile, care a disponibilizat 157 salariaţi şi  Valtum Prod Com SRL Slatina cu acelaşi obiect de activitate care a disponibilizat 121 salariaţi. Cea de-a treia societate care a fost nevoită să renunţe la 35 de salariaţi este SC Cafmin SRL Slatina, care are ca obiect principal de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”, iar cea de-a patra este compania producătoare de pateurişi conserve din carne Hame România SRL, cu sediul în Caracal, care a disponibilizat 89 de persoane. În anul 2016, în judeţul Olt, au fost disponibilizate 37 de persoane de la SC Ticoni Protecţie şi Pază Slatina şi 22 de salariaţi de la SC Padrino SRL.

Neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei

Legislația stipulează clar faptul că neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei. Potrivit Articolului 72 din Codul Muncii, în situaţia în care, ulterior consultărilor cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, angajatorul decide aplicarea măsurii de concediere colectivă, acesta are obligaţia de a notifica în scris Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi  Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM-ul), cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere. Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de salariat, a unui număr de cel puţin zece salariaţi, dacă angajatorul are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi, dar mai puţin de 100. Aceeaşi prevedere se aplică şi la concedierea a cel puţin 10% din salariaţi, dacă patronul are cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300, respectiv cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul are o afacere cu cel puţin 300 de salariaţi.  Conform normelor, angajatorii care apelează la concedieri colective au obligaţia de a înştiinţa AJOFM, în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri. În plus, patronii trebuie să acorde preaviz angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi. În perioada preavizului, angajaţii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de AJOFM Olt ori de alţi furnizori de servicii de ocupare din sectorul public sau privat, acreditaţi în condiţiile legii. Mai mult, în vederea realizării serviciilor de preconcediere, angajatorii sunt obligaţi să înştiinţeze AJOFM Olt cu cel puţin treizeci de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. De aceste serviciile de preconcediere pot beneficia la cerere, şi alte persoane ameninţate cu pierderea locului de muncă. Neanunţarea concedierilor colective la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 3.000 si 5.000  de lei.

Ilie Bîzoi