Pacienții cu forme ușoare COVID, care au stat 14 zile în izolare, se pot întoarce la muncă fără test de control

0
752

Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat noul Ordin privind măsurile impuse în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-COV2.

Conform documentului, pacientul pozitiv SARS-COV 2 nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu exceptia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă totuși are loc testarea și apare un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare, nu se poate considera că este o nouă infecție, cu exceptia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvolta simptomatologie clar sugestiva.

Pacienții cu forme ușoare COVID, care au stat 14 zile în izolare, se pot întoarce la muncă fără al doilea test de control. Multe firme solicită angajaților confirmați cu COVID test de control atunci când aceștia vor să se întoarcă la muncă, după ieșirea din carantină.

„Pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare, care nu necesita internare – se pot izola la domiciliu sau la locaţia declarată. (…) În cazul izolării la domiciliu sau în locația declarată de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sanătate. Aceşti pacienţi asimptomatici/simptomatici cu forme uşoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declaraţi vindecaţi fără al doilea test de control, îşi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, precizează Ministerul Sănătății.

Totodată, elevilor nu li se va mai cere aviz epidemiologic pentru intrarea în colectivitate, dacă au stat 14 zile în izolare.

„După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID-19, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învăţământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic şi nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2”, se mai arată în comunicatul citat.

Ordinul de ministru prevede și modificări ale traseului pacientului depistat pozitiv la noul coronavirus.

Astfel, toți pacienţii cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 au obligația de a contacta și informa medicul de familie despre situația în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Medicul de familie îl va lua în evidență și îl va monitoriza, urmând să transmită la DSP fișa de monitorizare a persoanei izolate.

În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pe baza chestionarului, pacienții vor fi încadrați în următoarele categorii clinice:

  1. Pacienți asimptomatici sau cu simptome usoare, care nu necesita internare – se pot izola la domiciliu sau la locaţia declarată;
  2. Pacienții simptomatici cu factori risc, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea și cu acordul lor vor fi transportați la spitalele prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 555/2020, cu modificările şi completările ulterioare, unde vor fi evaluaţi clinic, prin teste de laborator, și, dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului (consult şi examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU).
  3. Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internaţi, cu acordul lor în spitale de faza I sau II care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de faza I sau II nu au secţii de terapie intensivă, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.”

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de persoană se face de către medicul de familie, zilnic, telefonic, prin consultaţie medicală la distanţă. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.