Val de radieri de firme în Olt

0
252

Aproape 1.300 de firme au fost  radiate la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (ORCT) Olt, în primele patru luni ale acestui an, din care 100 numai în luna aprilie a acestui an. Aceasta este situația în județul Olt, potrivit ultimului raport dat publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Numărul firmelor şterse de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt , în primele patru luni din 2019, a crescut de aproape două ori și jumătate faţă de aceeași perioadă din 2018, ceea ce denotă o situație îngrijorătoare pentru mediu de afaceri oltean. Dacă în primele patru luni din 2018 fuseseră radiate, în Olt, un număr de 549 de firme, în același interval din 2019,  au fost radiate 1.265, ceea ce înseamnă o creștere a dinamicii acestui indicator cu 130,42 de procente. Numai în luna aprilie 2019 nu mai puţin de 100 de firme si-au închis porţile. Un simplu calcul arată că, în medie, în fiecare zi din 2019, aproape 17 patroni au pus lacătul pe afacere.

Din peisajul mediului de afaceri al Oltului, au dispărut atât PFA-uri (persoane fizice autorizate), cât şi societăţi comerciale cu răspundere limitată şi mici întreprinderi individuale.

De la începutul lunii februarie 2017 radierea unei entități (în urma dizolvării sau lichidării) fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) se face fără plata taxelor de registru. Eliminarea tarifelor pentru această operațiune este stabilită de Legea numărul 1/2017, publicată în Monitorul Oficial. Radierea unei entități înseamnă desfiinţarea efectivă a acesteia și stergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.