Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a vândut într-o singură zi către ALRO Slatina, cel mai important consumator de energie electrică din țară, 447 GWh cu furnizare în cursul întregului an viitor, pentru o sumă de aproximativ 443,5 milioane lei, reprezentând aproximativ 14% din cifra de afaceri a companiei energetice, de 3,2 miliarde lei, din 2021, relevă date analizate de Profit.ro. Volumul tranzacționat reprezintă peste 4% din producția anuală a Nucleaelectrica. Vânzările au fost efectuate în urma a 4 tranzacții realizate pe Piața de Energie Electrică – Piața Marilor Consumatori (PMC), operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM).
Pe PMC se negociază și tranzacționează contracte bilaterale de furnizare de energie electrică cu o durată de livrare mai mare sau egală cu o lună. Două tranzacții au fost efectuate în lei, 260 GWh fiind vânduți pentru 258 milioane lei, la un preț de 990 lei/MWh.
Celelalte două tranzacții au fost efectuate în euro (74,5 GWh la un preț de 201 euro/MWh) și în dolari (112 GWh la un preț de 211 dolari/MWh), Nucealelectrica urmând a încasa de la ALRO ați 15 milioane euro (74 milioane lei), respectiv 23,5 milioane dolari (111,5 milioane lei). Valoarea totală cumulată cu tranzacțiile anterioare efectuate cu ALRO se ridică la 388.,5 milioane lei, 15 milioane euro și 23,5 milioane dolari. Prețul, situat sub 1000 de lei/MWh, este mai redus decât cel înregistrat în ultimele 3 luni pe piețele operate de OPCOM, bursa concurentă a BRM, cu excepția unei tranzacții de la jumătatea lunii iunie, prin care Hidroelectrica a vândut 3,7 GWh către Distribuție Oltenia, la prețul de 790 de lei/MWh, cu livrare în iulie 2022. Cu toate acestea, se situează de aproape 2 ori peste cel plafonat pentru consumatorii non-casnici în primele luni ale acestui an, de 525 lei/MWh. Prețul plafonat din factură, de 1 leu/KWh (1000 lei/MWh), spre deosebire de cel de pe BRM, include componenta de preț a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, servicii de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, TVA. ALRO nu a beneficiat de acest plafon, fiind inclus într-o altă chemă de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoare și subsectoare expuse unui risc de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, alături de alți consumatori mari. Perioada de aplicare a acestui ajutor de stat a fost prelungită în luna februarie până la finalul anului 2023. Cu toate acestea, ALRO a operat, la cumpăna dintre ani, închideri de capacități, iar un plan de business prevede redeschiderea tuturor celor 5 cuve de electroliză doar începând cu anul 2023.
Lovit de costurile de energie și cu hale închise, ALRO nu a profitat de costurile medii record ale aluminiului pe plan internațional. Alro Slatina este listată la Bursa de Valori București, unde, în decembrie 2018, și-a majorat free-floatul după ce acționarii majoritari ruși, grupul Vimetco, ce este controlat de miliardarul Vitali Matchitski, au vândut 33,7% din titluri, cumpărători principali fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, ce au achiziționat 23,16% din acțiunile companiei pentru 495,99 milioane lei. Fondurile de pensii administrate NN au raportat, de asemenea, depășirea reperului unei dețineri de 5% din acțiuni.
Sursă: www.profit.ro