Tezaurul Uman Viu Olguța Alexandrina Filip, din Cezieni, la Gala Radio România

0
283

În 1 noiembrie, de la ora 17.00, cu ocazia celei de-a 95-a aniversări a Radioului Public, la Sala Radio va avea loc prima ediție a Galei Radio România, un eveniment conceput pentru a celebra, recunoaște și evidenția realizările remarcabile din diverse domenii.

Gala Radio România este o celebrare a valorilor autentice și o oportunitate de a onora și sărbători performanța în toate formele ei, de la realizările culturale la inovațiile științifice și sociale, de la tradiții la antreprenoriat.

Gala Radio România cuprinde 12 categorii, iar juriul format din experți din diverse domenii, familiarizați cu importanța și impactul performanței, vor efectua voturi secrete pentru a selecta câștigătorii din cele 12 categorii.

Categoriile Galei Radio România:
● Cultură / Arte;
● Inovare / Știință;
● Sănătate;
● Educație;
● Mediu;
● Multiculturalitate;
● Campanii Sociale;
● Inițiative Locale;
● Ambasadorii României;
● Tradiții și Folclor;
● Antreprenoriat;
● Sport.

Județul Olt are mândria de a fi prezent la această Gală prin Tezaurul Uman Viu Olguța Alexandrina Filip, de la Cezieni, care a fost nominalizată la categoria „Tradiții și folclor”.

În categoria TRADIȚII ȘI FOLCLOR au fost nominalizate următoarele personalități:

Olguţa Alexandrina Filip – Nominalizată pentru că este păstrătoarea tradiției coaserii iilor în Oltenia. În anul 2020 a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea Comisiei Naționale pentru Salvagardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Meșteșugul cusutului l-a deprins încă de mică, de la bunica și de la mama sa care fusese premiată prin 1945-1946 de către Principesa Nicolette Brâncoveanu, inițiatoarea „Sărbătorii iilor de la Cezieni”, din anii 1925-1928. Olguţa Alexandrina Filip este promotorul și garanția imaterială a acestei sărbători, care are loc, în fiecare an, pe 24 iunie.
● Ciprian Ștefan, director general al Complexului Național Muzeul Astra Sibiu și președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor –  Nominalizat pentru deosebita abilitate în diversificarea formelor de cultură și creativitate. Continuă misiunea nobilă de a menține muzeele din țara noastră într-o singură „voce”, gata oricând să intervină prin fapte asumate în folosul patrimoniului național.
● Conf. univ. dr. Paula Stanciu Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” – Nominalizată pentru că scrie de mulți ani povestea de succes a celui mai vizitat muzeu românesc, aflat în aer liber.
● Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, nominalizat pentru cercetarea științifică, cu articole și comunicări științifice publicate în România, Italia și Bulgaria; a participat la realizarea ultimelor 25 de CD-uri ale seriei «Ethnophonie» (serie de Cd-uri de muzică tradițională editată de Muzeul Țăranului). A înființat formația ”3 Parale” și este organizator al numeroase concerte, festivaluri sau animații muzicale din zona muzicii tradiționale.

● Andreea Tănăsescu, fondatoarea „La Blouse Roumaine”, nominalizată pentru construirea şi menţinerea relevantă a unei comunităţi online, născută pe Facebook în 2012, ce a declanșat una dintre cele mai importante mișcări culturale din ultimii 25 de ani, dedicate iei și culturii identitare din România. ”La Blouse Roumaine” a creat și inițiat Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor și Sfântul Ioan de vară.