Sute de olteni cu datorii, iertaţi de Fisc

0
826

În vederea creşterii eficienţei procesului de recuperare a datoriilor către Stat, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis că este benefic pentru buget să anuleze creanţele fiscale cu valoare simbolică pentru care cheltuielile de recuperare ar fi fost mai mari. Astfel, în 2016, peste 1.600 de olteni au beneficiat de această măsură.

Potrivit noului Cod de procedură fiscală adoptat prin Legea 207/2015, se anulează creanţele fiscale ale unor contribuabili restanţi la buget, aflate în sold la 31 decembrie, când valoarea acestora este mai mică de 40 lei. Creanţele fiscale restante vor fi scăzute din evidenţele fiscale în primele şapte zile ale anului următor. Măsura are scopul de a optimiza costurile cu recuperarea creanţelor nesemnificative şi cu recuperarea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cu valoare redusă.

„La sfârşitul fiecărui an se selectează contribuabilii care au datorii sub 40 de lei şi se dau la scădere pentru că acele cheltuieli de urmărire şi încasare a lor sunt superioare faţă de cât am avea de încasat şi nu se justifică. Numărul contribuabililor cu creanțe mai mici de 40 lei care au fost scăzute din evidenţa fiscală a fost în anul 2016 de 1.621 a precizat Mihaela Marinescu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt. În 2015 nu mai puțin de 1.469 de olteni au beneficiat de anularea datoriilor.

De altfel, plafonul de 40 de lei (păstrat şi în noul Cod de procedură fiscală) a fost introdus în martie 2014, prin intermediul Ordinului ANAF numărul 380/2014, cu scopul de a evita situaţiile în care cheltuielile de executare, exclusiv cele privind comunicarea prin poştă, să fie mai mari decât creanţele fiscale supuse executării silite.
Ilie Bîzoi