Societăţile cu răspundere limitată debutant iau avânt în Olt

0
156

În timp ce numărul firmelor înfiinţate de studenţi a stagnat, în ultima perioadă, formele de desfăşurare a unor activităţi economice de tipul societăţilor cu răspundere limitată debutante (SRL-D ) au luat avânt, în judeţul Olt.

Numai în primele trei luni, la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (ORCT) Olt au fost înmatriculate 37 de SRL-D, din care 17 în luna martie , iar alte opt sunt în curs de înfiinţate Acum orice român, indiferent de vârstă, care nu a mai avut o afacere şi doreşte să îşi deschidă propria microîntreprindere o poate face în mod gratuit. La Registrul Comerţului Olt, la începutul lunii aprilie erau înregistrate 453 de SRL-D. De remarcat, este faptul că, din firmele înfiinţate, până în prezent, doar 14 au fost radiate. Domeniile preferate de cei care debutează în afaceri sunt: construcţii, service auto, transporturi şi comerţ prin internet. Tinerii care deţin SRL-D pot să obţină până la 10.000 de euro de la stat pentru a debuta în afaceri. Pentru o finanţare de 10.000 de euro de la stat, firma beneficiară va trebui să aibă disponibili de la bun început 20.000 de euro: 10.000 de euro pentru a acoperi partea de 50% din cheltuielile cu investiţia şi încă 10.000 de euro pentru a face restul cheltuielilor (50%) care ulterior îi vor fi decontate de stat prin acest ajutor de minimis de până la 10.000 de euro. Totodată, legea prevede scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, precum şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului. La nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, judeţul Dolj deţine supremaţia în ce priveşte numărul societăţilor debutant cu 1.508 firme.

Pe locul doi se situează Gorjul, cu 544 de firme înfiinţate, iar pe poziţia a treia se plasează Oltul, cu 453 de societăţi. În judeţul Vâlcea au debutat în afaceri 429 de întreprinzători, iar în Mehedinţi s-au înfiinţat 203 astfel de entităţi economice.

Ilie Bîzoi