Sfântul Ilie sărbătorit de românii din toată țara

0
151

Biserica Ortodoxă îl cinstește sâmbătă, 20 iulie, pe Sfântul Ilie care a trăit cu 800 de ani înainte de întruparea Mântuitorului, în perioada în care domnea regele Ahab. Legenda spune că Sfântul Ilie s-a născut și a trăit pe pământ, dar nu a murit niciodată. Prima misiune pe care a îndeplinit-o Sfântul Ilie a fost de a-i transmite regelui următoarele cuvinte: „Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în acești ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât atunci când voi zice eu!” (3 Regi 17,1).

Calendar ortodox 20 iulie, sâmbătă. Viața și foametea prin care a trecut Sfântul Ilie

Sâmbătă, 20 iulie creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, nobilul care a ascultat numai de cuvântul lui Dumnezeu și nu a murit când s-a aruncat în mare cu carul și cei patru cai. Biserica ne spune că Profetul a provocat o secetă groaznică asupra pământului, iar totul a fost ars și izvoarele au secat. Bărbații, femeile, copiii și animalele mureau de sete și din lipsa hranei, dar Profetul nu și-a pierdut speranța că poporul va vedea foametea, se va căi și se va întoarce la dreapta credință.

În această perioadă Sfântul Ilie s-a retras la pârâul Cherit unde și-a potolit setea cu apă, iar corbii îi aduceau mâncare. Când pârâul a secat Sfântul Ilie s-a mutat în Sarepta Sidonului fiind găzduit în casa unui văduve. Sfântul Ilie a făcut aici primele minuni, l-a înviat pe fiul văduvei, a înmulțit făina și uleiul. Spre sfârșitul secetei Sfântul Ilie i-a propus împăratului să ridice o jertfă pe Muntele Carmel, dar jertfa nu s-a mai dus la bun sfârșit. Sfântul Ilie a pogorât pe pământ foc de la Domnul și astfel poporul a realizat că Domnul este singurul și adevăratul Dumnezeu.

Sursa: stirimondene.fanatik.ro