SESIZĂRILE ANONIME, O SURSĂ BUNĂ DE INFORMARE PENTRU ITM OLT. CE RECLAMĂ PETENȚII

0
931

Peste cinci la sută din numărul total de reclamaţii primite de la începutul anului de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt au fost sesizări anonime. Mai precis, din cele 211 reclamaţii primite de la salariaţii diverselor firme din judeţ, 11 au venit din partea unor persoane care nu şi-au declinat identitatea.

 Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt verifică şi sesizările anonime primite la instituţie, fie că este vorba de sesizări în scris, fie că persoanele aflate într-o situaţie dificilă la serviciu sesizează la telefon un abuz din partea angajatorilor.

„Toate sesizările, inclusiv cele anonime şi telefoanele anonime, se verifică de ITM. Avem un registru special, în care se notează elementele importante semnalate, fie ele şi de la anonimi, iar o echipă pleacă imediat să verifice dacă se adevereşte ceea ce s-a reclamat. Sesizările anonime sunt o sursă bună de informare. O parte se confirmă, altele nu se adeveresc. După ce facem verificările, neavând cui să dăm un răspuns, le clasăm conform legislaţie în vigoare”a precizat inspectorul şef Cristian Ungureanu, şeful ITM Olt.

Majoritatea dintre aspectele reclamate de petenţi în sesizările anonime se referă la munca nedeclarată, neacordarea drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea concediului de odihnă şi în situaţia încetării contractului individual de muncă a necompensării în bani a contravalorii acestuia și faptul că patronii îi țin pe salariați peste programul normal de lucru fără a le plăti orele suplimentare.  Spre deosebire de sesizările în care reclamantul care îşi declină identitatea primeşte răspuns în 30 de zile, în cazul celor anonime, neexistând date despre reclamant, nu se poate trimite răspuns oficial acestuia.

De mai bine de 11 ani, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt a fost instalată o cutie poştală, la etajul doi al clădirii, unde se pot depune sesizări anonime.

„În conformitate cu prevederile hotărârii de Guvern nr.1024/2010 prin care s-a aprobat strategia națională privind reducerea incidenței muncii nedeclarate, la sediul ITM s-a instalat cutia poștală unde persoanele interesate pot furniza informații privind munca fără forme legale fără să își decline identitatea. În urma primirii acestor sesizări, inspectorii de muncă efectuează controale la locurile indicate”
a mai spus Ungureanu.

În 2020 s-au înregistrat 422 de sesizări, din care 26 au fost anonime. În 2019 s-au înregistrat 413 de reclamații, din care 16 au fost anonime, în timp ce în anul 2018, la ITM Olt s-au înregistrat 380 de reclamaţii, de la diverşi salariaţi din județ. Dintre acestea 23 au fost anonime.