Sergiu Cioiu revine la Teatrul Național din Caracal, cu un super- recital, într-un spectacol organizat de municipalitate pe 1 Octombrie

0
213

Primăria municipiului Caracal organizează   pe data de 1 octombrie un spectacol extraordinar  dedicat sărbătoririi persoanelor de vârsta a III-a, susținut  de celebrul Sergiu Cioiu, un răsfățat al scenei românești în anii 60’ un Yves Montand al românilor.

Cunoscut interpret de muzică uşoară din anii ’60, ’70, ’80, Sergiu Cioiu, despre care Nichita Stanescu scria « Bucuria interpretării lui, ne deschide pleoapa cu un răsărit de stea…. » a lansat mari piese de succes precum „Cântecul vântului”, „Glasul tău”, „Pentru cine?”, „Mersi, Bécaud”, „Primul loc de pe pământ”, „Cred” și  Tripticul patrimonial dedicat  operelor lui Constantin Brancuși, dela Tg. Jiu, „Poarta sărutului”, „Masa tăcerii”,  „Coloana fără sfârşit”.

Sergiu Cioiu este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, București, România. În 1964, debutateaza ca actor la Teatrul Muzical “Constantin Tănase” din Bucuresti, unde se se face remarcat ca interpret ideal de cântec poetic.

În august 1965, selecționat de Bruno Qocatrix, cucerește publicul celebrului teatru remarcat pe sceana Olympia din Paris, iar ”Le Figaro”,  îl compară pe Sergi Cioiu cu  Becaud, Yves Montand şi cu Marcel Mouloudji.

În 1966 alege cariera liberală de artist independent, fiind prezent pe scene din România și din Franta, URSS, Polonia, Israel, Belgia, Olanda etc.

Între 1971-1975 a fost actor la Teatrul de Operetă din București, iar din 1975 până în 1982, profesor la Școala Populară de Artă din București, în cadrul Departamentelor de Actorie și Canto.

Spectacolele sale de muzică și poezie au primit adesea premii la Festivalul Național de Teatru din România.

În 1982, pleacă mai întâi la Paris, apoi se stabilește cu familia la Ottawa, unde colaborează cu Teatrul Municipal din Hull (Théatre de l’ile) și susține ateliere de arta actorului la Ottawa University.

Din 2016 Sergiu Cioiu revine, cu frecvență, de două ori pe an în România, cu spectacole de muzică și poezie apreciate de marele public.

Sergiu Cioiu revine în Caracal, cu un super-recital, (un one-man-show) în care va interpreta și legendarul Cîntec al vîntului, ca și altele, compuse de Alexandru Mandy, unul dintre cei mai mari autori de cîntece intrate în patrimoniul muzicii ușoare românești, cîntece care l-au urmărit pretutindeni și care încă se ascultă cu plăcere.

În cadrul acestui spectacol organizat de municipalitate la Teatrul Național din Caracal, se va lansa  cartea de poezie scrisă de poetul Victor Albu, “Dorm într-o coajă” și ultimele albume discografice, cu legendarul artist, realizate în ultimii ani sub eticheta Eurostar (Românial) și ConArt (Canada):

1 – Dublu CD, intitulat Sergiu Cioiu cântă Alexandru Mandy… VÂNTULE și alte cântece;

2 – Dublu CD, intitulat “Pe cine numim…Eu”, cu poeme de Marin Sorecu, puse în muzică de Dan Stoian;

3 – Single CD, intitulat Cine a găsit tinerețea mea, cîntece compuse de cei mai reprezentativi compozitori români ai secolului trecut.

4 – Pur și simplu Sergiu Cioiu, compoziții proprii pe versuri de mari poeți români.

“Ceea ce face acum Sergiu Cioiu, de cinci ani încoace, venind de două ori pe an în țară pentru concerte, lansări de cărți și discuri, este un adevărat apostolat, reamintindu-ne că avem cea mai frumoasă limbă din lume, compozitori cum nu sînt mulți și poeți excepționali. Artistul este ca un dascăl la catedră, cîntînd melodii românești în limba română…”( Octavian Ursulescu)

P.S. Sergiu Cioiu, revine cu mare plăcere la Caracal  și datorită primarului municipiului- Ion Doldurea, de care îl leagă  o relație bazata pe amiciție începută în urmă cu 4 ani.

Doru Tudor