Scorniceşti şi Stoicăneşti în zi de sărbătoare

0
395

În peisajul vieţii cotidiene din locaţităţile ţării noastre, serbările populare au înflorit precum ghioceii după o iarnă grea, în care zăpada unei jumătăţi de veac comunist a înnegrit sufletele oamenilor cu zgura ei de ipocrizie şi falsitate. Nu mai spun acum că o altă zăpadă şi mai grea şi mai murdară s-a aşternut imediat în locul celeilalte, acoperind pământul neputinţelor noastre şi interzicându-ne să mai vedem vreodată senin cerul speranţei. Totuşi, de ceva timp încoace, soarele se mai întrevede printre nori şi putem să vedem acum din nou, pe feţele oamenilor, măcar pe la asemenea serbări populare, licărul bucuriei de a trăi cu frenezie clipa prezentă. În consecinţă, simţind pulsul vremii, edilii se întrec pe ei în a oferi locuitorilor astfel de ocazii în care aceştia să-şi reîncarce sufletele cu energii pozitive, revigorante şi generatoare de noi avânturi. Ei bine, asta s-a întâmplat în vinerea din săptămâna trecută, în două localităţi ale judeţului, Scorniceşti şi Stoicăneşti.

La Scorniceşti a fost SĂRBĂTOAREA PÂINII, ajunsă la a XXIII-a ediţie. În organizarea ireproşabilă a primarului Ioan Prioteasa, sub egida Consiliului Local, în centrul localităţii s-au adunat circa 5000 de oameni, ca să asiste şi să participe emoţional la spectacolul de pe scenă şi la toate celelalte surprize oferite de organizatori. La Stoicăneşti a fost a IX-a ediţie a sărbătorii ÎNTÂLNIREA CU FIII SATULUI, care coincide cu ZIUA COMUNEI,  în cadrul căreia, în faţa unei scene improvizate în zona târgului săptămânal şi a stadionului, aproape 2000 de oameni au petrecut alături de primarul lor, Marius Paulian Preoteasa (secondat de un viceprimar destoinic, extrem de agreabil), şi de invitaţii acestuia.

Scorniceşti şi Stoicăneşti – două localităţi care nu mai departe de vreo 27 de ani se bucurau de o prosperitate generală: toată lumea avea de lucru şi nimeni nu ducea grija zilei de mâine. După o cădere drastică, prelungită vreo două decenii după 1989, cele două localităţi lovite în plin de trenul capitalismului sălbatic au început să-şi revină şi să înveţe să meargă pe propriile picioare, în noile condiţii ale iniţiativei particulare. Mai ales de când la conducerea acestora au ajuns actualii primari în funcţie, oamenii din cele două localităţi au reuşit să găsească multe soluţii la enigma oedipiană a dezvoltării capitaliste. Desigur, până să intre cu toţii într-o Împărăţie în care bogăţia să rezulte exclusiv din hărnicie şi cinste, au mai rămas multe porţi încuiate, dar scorniceştenii şi stoicăneştenii sunt decişi să le deschidă pe toate. În acest sens, se pare că dispun, în sfârşit, de cheile potrivite: consilii locale şi primari dedicaţi interesului public, susţinuţi de un consiliu judeţean pentru care soarta locuitorilor şi localităţilor din judeţ nu mai este indiferentă. Iar până atunci, măcar o dată pe an, oamenii au tot dreptul să fie fericiţi împreună, mândri de localitatea în care trăiesc, decuplaţi de la grijile personale, cotidiene.

Ajunse la multe ediţii, majoritatea lor înfiinţate în anii libertăţii postdecembriste, asemenea sărbători populare adună multă lume şi devin ca o mană cerească pentru micii negustori locali. Tarabele cu mici, bere, dulciuri, jucărioare, parcul de distracţii au atras şi de data aceasta, la Scorniceşti şi Stoicăneşti, consumatori cu duiumul, care au umplut buzunarele vânzătorilor, stimulaţi de ceea ce se petrecea pe scena pe care evoluau fie mici artişti locali foarte talentaţi, fie artişti de renume, de anvergură judeţeană şi naţională. La Scorniceşti, de pildă, i-au încântat pe spectatori Doiniţa şi Ionuţ Dolănescu şi Anda Adam, iar la Stoicăneşti s-au exprimat, ca de obicei, cu multă dăruire din suflet, artişti ca Petrică Mâţu-Stoian şi Olguţa Berbec.  De fiecare dată, câte o delegaţie din partea Consiliului Judeţean Olt, de cele mai multe ori în frunte cu preşedintele Marius Oprescu, întărită cu parlamentari şi conducători de instituţii, descinde în mijlocul oamenilor şi participă la bucuria generală. Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta, asemenea descinderi fiind menite să-i asigure pe oameni de tot sprijinul şi să-i încredinţeze că nu sunt singuri în eforturile lor de dezvoltare. În plus, la Scorniceşti a fost organizată şi o conferinţă de presă la care a fost prezent liderul central al Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, alături de d-na senator Siminica Mirea, de d-l deputat Gidel Ştirbu şi de preşedintele PNL Olt, Costel Moisescu. Nelipsitul foc de artificii din final a trasat pentru câteva clipe, între pământ şi cer, un pod de aur de pe care sufletele oamenilor au putut să privească puţin printre stele şi să simtă fiorii nemărginirii.