Patronul unei patiserii din Slatina a fost sancționat de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. Organele legii au constat că un angajat de la această societate era plătit de patron cu un salariu sub nivelul minim impus de lege.
Fiind la prima abatere angajatorul a primit doar avertisment scris din partea inspectorilor de muncă și obligat să se conformeze legislației în vigoare.
„O persoană a fost identificată că nu avea contractul de muncă modificat la salariul minim pe economie. A fost aplicat doar un avertisment și s-au trasat măsuri de intrare în legalitate. Este vorba despre patronul unei societăți cu activitate de patiserie-cofetărie din Slatina. Nerealizarea măsurilor trasate de către inspectorii de muncă este sancţionată, conform prevederilor Legii 108/1999, cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 lei. Conform Codului Muncii amenzile pentru nerespectarea salariului minim pe economie sunt cuprinse între 300 şi 2.000 lei”, a precizat inspector șef Cristian Ungureanu, șeful ITM Olt.
În 2018 un patron din Olt a fost amendat cu 300 de lei, în 2017, doi patroni din Olt au fost amendați cu 300 de lei, fiecare, pentru nerespectarea salariului minim pe economie, în 2016, patru patroni din Olt au fost sancţionaţi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, în timp ce în 2015 zece patroni din judeţ au încălcat legislația. Domeniile de activitate în care angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim sunt comerţul şi prestările de servicii, respectiv alimentaţie publică (baruri şi restaurante) spălătorii, service-uri şi vulcanizări, domenii de activitate unde nu sunt cerute prea multe studii, dar unde activează un număr mare de persoane.
De asemenea, potrivit inspectorilor de muncă, salariul minim se regăseşte pe contractele de muncă ale angajaţilor din industria confecţiilor textile, la firmele de pază şi în agricultură.