Sclavie la firme din Olt

0
1118

Patronii unor firme din județul Olt au fost sancționați anul trecut de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. Organele legii au constat că nu mai puțin de 68 de salariați de la 10 societăți erau plătiţi de patroni cu salarii sub nivelul minim impus de lege.

Mai exact, este vorba despre șase firme de construcții, două din Corabia, două din Deveselu, una din Slatina și una din Balș, precum și o firmă de panificație din Slatina, o firmă de reparații auto din Slatina, o firmă de transporturi din Colonești, dar și o firmă din Nicolae Titulescu care are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor.

Dacă în cazul a nouă firme, angajatorii au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 300 de lei, fiecare, și obligați să se conformeze legislației în vigoare, patronul firmei de panificație din Slatina a scăpat doar cu avertisment scris.

„Avem pe ordonanta 114, șase societăți de construcții fiind vorba despre câteva zeci de salariați pentru care nu s-a asigurat salariul minim de 3.000 de lei. Toate cele 6 societăți au fost sancționate cu amenzi în valoare de 300 de lei, fiecare. De asemenea, alte trei societăți din Nicolae Titulescu (cultivarea cerealelor), Colonești (transporturi) și Slatina (reparații auto) au fost sancționate  tot cu câte 300 de lei, fiecare, pentru neasigurarea salariului minim pe economie de 2.080 de lei. Nu în ultimul rând, avem la o societate de panificație din Slatina două persoane la care nu s-a asigurat, dintr-o eroare bănuiesc, salariul minim pe economie de 2.080 de lei. Această firmă a fost sancționată cu avertisment. În total au fost aplicate nouă amenzi în valoare totală de 2.700 de lei și un avertisment. Totodată, în urma controalelor de muncă s-au dispus măsuri de remediere a deficiențelor, angajatorii conformându-se măsurilor dispuse.  Trebuie precizat faptul că, nerealizarea măsurilor trasate de către inspectorii de muncă este sancţionată, conform prevederilor Legii 108/1999, cu amendă cuprinsă între 5.000  şi 10.000 lei. Conform Codului Muncii amenzile pentru nerespectarea salariului minim pe economie sunt cuprinse între 300 şi 2.000 lei”, a precizat șeful ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu.

În 2018 un patron din Olt a fost amendat cu 300 de lei, în 2017, doi patroni din Olt au fost amendați cu 300 de lei, fiecare, pentru nerespectarea salariului minim pe economie, în 2016, patru patroni din Olt au fost sancţionaţi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, în timp ce în 2015 zece patroni din judeţ au încălcat legislația. Domeniile de activitate în care angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim sunt construcțiile, comerţul şi prestările de servicii, respectiv alimentaţie publică (baruri şi restaurante) spălătorii, service-uri şi vulcanizări, domenii de activitate unde nu sunt cerute prea multe studii, dar unde activează un număr mare de persoane.

De asemenea, potrivit inspectorilor de muncă, salariul minim se regăseşte pe contractele de muncă ale angajaţilor din industria confecţiilor textile, la firmele de pază şi în agricultură.

Începând cu 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, s-a majorat de la 2.080 de lei de lei la suma de 2.230 lei, fără a include sporuri și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentând 13,327 lei/ora. Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, a rămas la suma de 2.350 lei lunar, iar pentru construcții salariul minim a rămas 3.000 lei. Creșterea salariului minim trebuie comunicată de către angajatori în REVISAL până la 31 ianuarie 2020.