SC ALUTA SLATINA, după o exploatare cruntă, rasă din temelie!

0
5321

În perioada când Slatina devenea o citadelă, a aluminiului românesc (1965), s-a pus în discuție și rezolvarea unei probleme importante de ordin social: PÂINEA CEA DE TOATE ZILELE.

Dezvoltarea puternică în județ a unor importante unități industriale, cele mai multe de interes național și constituirea în mediul rural a unităților agricole de stat și cooperatiste, a impus asigurarea oamenilor și problema aprovizionării cu pâine și a preparatelor auxiliare (cornuri, ”eugenia”, biscuiți etc.).

Așa au apărut brutăriile din fiecare localitate rurală și fabricile de pâine, biscuiți și morile din mediul urban.

La sfârșitul anilor 68 a apărut și fabrica de pâine ”Steaua Roșie”, moara din Slatina și de la Arcești, depozite de grâu și subordinar fabrici de pâine în aproape toate orașele: Caracal, Corabia, Drăgănești-Olt și Scornicești.

Aceste unități s-au modernizat și au fost subordonate, la început fostei ”Industrii Locale Olt” și mai apoi sub conducerea ”județului”, adică a ”Fabricii STEAUA ROȘIE din Slatina”.

Lovitura de stat sau REVOLUȚIA din 1989 a tulburat apele și în activitatea industriei de panificație.

Au fost multe lupte și conflicte interne referitoare la privatizarea acestei societăți care avea un patrimoniu imens: fabrici de pâine, mori, spații comerciale, parc auto, depozite, fabrică de biscuiți și de alte subproduse de panificație și sute de hectare teren în intravilanul orașelor și al unor comune din județ.

Metoda aleasă pentru privatizare la începutul anilor 90 a fost metoda MEBO, procedură prin care un singur om putea achiziționa mai multe certificate de proprietate eliberate de stat cu titlu de PĂRȚI SOCIALE. La vremea respectivă, acele certificate s-a demonstrat că nu erau decât simple bucăți de hărtie, însă achiziția lor putea duce la creșterea acționariatului unei societăți comerciale.

Cel care a pus mâna pe conducerea acestui patrimoniu, caz unic în lume, timp de aproape 50 de ani este inginerul Ion Safta, din Slatina.

Privatizarea prin sistemul ”cuponarilor” și o parte a FPS a fost mănușa potrivită pentru Ion Safta (administrator și director general) și Ștefania Topîrceanu (administrator și director economic) și Ionel V. (administrator).

Aceștia an de an au exploatat la maxim forța de muncă, cu niște salarii de mizerie și utilajele, spațiile comerciale, pe care, treptat le-au scos din uz sau eliminat.

Dacă la începutul anilor 1990 în acest imperiu lucrau mii de oameni, la începutul anului 2020 mai erau doar câțiva paznici, cei trei administratori, patroni și beneficiari ai miliardelor acumulate din vânzările de terenuri, clădiri și spații comerciale.

Încă din vara anului trecut se știa că totul se va vinde, adică din ceea ce a mai rămas și activitatea SC Aluta SA (fosta STEAUA ROȘIE) se închide.

În cei 50 de ani de când inginerul Safta Ion conduce acest mare domeniu de panificație nu s-a făcut nici cea mai mică investiție de modernizare sau de întreținere a fabricilor, depozitelor și mijlocelor fixe din dotare.

Uitați-vă cum arată toate aceste unități, care mai sunt la vedere, parcă martore la bombardamente aeriene: fără încălzire, geamuri sparte, uși lipsă, acoperișurile ciuruite…

Clanul care a condus ALUTA SA a avut doar un sigur gând și scop: exploatarea la maxim a tot ce există, vânzarea terenurilor, bunurilor și profit, profit cât mai mult.

S-au folosit tot felul de mașinațiuni financiare, multe sesizate de-a lungul timpului organelor statului, dar nimeni nu a dat atenția cuvenită.

Asupra acestui aspect vom reveni cualte elemente pe care le cunoaștem nu numai noi ci mai mulți dintre cei care au lucrat aici sau au cunoscut de existența lor.

Pentru a se șterge urma documentelor, mai nou, conducerea a făcut dispărute multe documente din arhivă, iar o parte din cea rămasă, contrat legii a predat-o unei societăți dintr-un județ vecin.

Credem că, nici la această nu este târziu ca reformele de control ale statului să verifice cum s-a vândut, înstrăinat patrimoniul SC ALUTA SLATINA.

După vânzarea în urmă cu 5 ani a unei suprafețe de peste 2000mp pentru realizarea unor galerii comerciale (magazine) împreuna cu Kaufland SA anul trecut s-a vândut tot terenul din apropiere pentru realizare altor galerii comerciale sau supermarketuri la niște sume foarte mari.

Vom reveni cu alte aspecte referitoare la modul în care a fost căpușată vândută, exterminată ALUTA SA SLATINA.