Sărbătoare mare la Bobicești

0
305

Consiliul Judeţean Olt, Muzeul Judeţean Olt şi Centrul Hipic din Bobiceşti vor organiza sâmbătă, cu începere de la orele 13:00, un eveniment inedit.

Locuitorii comunei vor avea parte de o călătorie în lumea tradiţiilor şi obiceiurilor și vot putea descoperi semnificaţiile ritualurilor prilejuite de sărbătoarea Drăgaicei (Sânzienelor). Va fi organizată totodată și o paradă a portului popular sub genericul «Mărie cu mândră ie». Vor susține demonstraţii practice și meșteri olari , iar cei prezenți la eveniment vor putea vedea modelarea unui vas pe roată. Totodată, locuitorii comunei vor avea ocazia să petreacă momente speciale alături de caii lipiţani ai centrului hipic.

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc sâmbătă Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul, sărbătoare cu multe conotaţii populare, în special legate de dragoste şi fertilitate, fiind cunoscută şi ca Drăgaica sau Sânziene. În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sărbătoarea Sânzienelor este, în tradiţia populară, un prilej de a sărbători soarele şi muncile agricole specifice verii. În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile. Se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene.