Românii care nu vor primi vouchere de la 1 iunie 2022. Au fost tăiați de pe liste

0
645

Guvernul va începe distribuirea voucherelor în valoare de 50 de euro începând cu 1 iunie 2022. Există însă anumite categorii de români care nu le vor primi chiar dacă sunt eligibili. Care sunt beneficiarii care nu vor primi ajutorul financiar de la stat, fiind tăiați de pe liste, vedeți în rândurile de mai jos.

Cine sunt românii care deși se încadrează să primească voucherele de 50 de euro nu le vor primi. De ce au fost tăiați de pe liste

Începând de la 1 iunie, persoanele și familiile cu venituri mici vor putea primi tichetele sociale în valoare de 250 de lei, cu ajutorul cărora vor putea să cumpere alimente de bază sau mese calde. Unii dintre români, chiar dacă au venituri mici și se încadrează ca beneficiari ai programului, nu vor avea acces la aceste bonuri valorice.

Guvernul României a aprobat o OUG în ceea ce privește tichetele sociale pentru persoanele vulnerabile. Valoarea voucherului este de 250 lei și peste 2,5 milioane de pensionari cu venit net lunar sub 1.500 lei vor beneficia de aceastea.

Cine nu va lua vouchere de 250 de lei

Distribuirea cardurilor se face de la 1 iunie 2022. Voucherele nu vor ajunge la toți aceia care se încadrează să le primească. Astfel, voucherele nu vor fi distribuite persoanelor care nu au domiciliul în România sau care se află în închisoare.

Voucherele sociale pentru alimente și mese calde sunt, conform Guvernului, în valoare de 250 de lei și se vor acorda o dată la două luni, în perioada iunie-decembrie 2022.

Alte categorii sociale care au fost tăiate de pe listele de beneficiari

În afară de cei care sunt în închisoare sau nu au mutație în țară, voucherele de 50 de euro nu vor ajunge nici la cei care la data acordării sprijinului se află în perioada de satisfacere a stagiului militar sau  beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, arată  OUG 63/2022.

Cine primește vouchere sociale de 50 de euro

-familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei
-familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001
-persoanele fără adăpost.
-pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei
-familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei.

Cine poate lua mai multe vouchere

Unele familii vor putea primi mai multe tichete sociale pentru alimente de bază sau mese calde. Este vorba despre acelea care se încadrează într-una dintre categoriile amintite și care includ și pensionari sau persoane cu dizabilități cu venituri mici.

Beneficiarii voucherelor de 250 de lei vor fi identificați de autorități, urmând să primească ajutorul pentru mâncare prin poștă, acasă. Doar familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor fi nevoite să depună o cerere la primăria de domiciliu pentru a intra în posesia tichetelor sociale pentru mâncare.

Cine distribuie voucherele

Distribuţia tichetelor de 250 de lei se va face prin Compania Naţională Poşta Română, listele de beneficiari urmând să fie anunțate Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de către Casa Naţională de Pensii şi Autoritatea Naţională pentru Plăţi şi Incluziune Socială. Lista de beneficiari finali cuprinde în jur de 2,86 milioane de oameni.

Informații utile despre voucherele de 50 de euro

-Nu se primește rest în bani la folosirea tichetelor sociale.
-Beneficiarul poate utiliza tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde numai în rețeaua unităților afiliate, pe baza actului de identitate.
-Sumele nu se impozitează și nu reprezintă bază de calcul pentru stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale de stat, asigurări sociale de sănătate sau contribuția asiguratorie pentru muncă și nici nu sunt supuse executării silite.
-Banii pot fi utilizați în termen de maxim 12 luni de la data fiecărei alimentări.
-Nu se pot retrage bani de pe aceste tichete și nu pot fi schimbate în bani.
–Tichetele sociale pe suport electronic pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea de produse alimentare și de mese calde.

Sursă: playtech.ro