Punerea în funcțiune a sistemului de management al deșeurilor în județul Olt, amânată

0
1244

Deși din 19 ianuarie ar fi trebuit ca firma ROSAL GRUP SA, firmă controlată de familia Prigoană, care a câștigat contractul pentru colectarea și transportul gunoiului în următorii ani în județul Olt, să înceapă treaba, reprezentanții operatorului de salubritate au mai cerut un răgaz de trei luni.

15 martie este noul termen asumat de ROSAL GRUP SA pentru a pune la punct toată infrastructura angajată în contract. Acest termen a fost stabilit în urma încheierii unui act adițional, în data de 18 ianuarie, între reprezentanții firmei de salubritate și cei ai Consiliului Județean. Până la această data operatorul de salubritate trebuie să aducă cele 73 de utilaje și pubelele specificate în caietul de sarcini. La ora aceasta când discutăm, Rosalul și-a asumat întreaga responsabilitate și a cerut prelungirea perioadei de mobilizare. În urma studierii fostului contract încheiat cu ei am ajuns la concluzia că legislația ne permite să mai prelungim această perioadă de mobilizare până pe 15 martie. Asta înseamnă că operatorul are din nou un grafic de eșalonare până pe 15 martie să prezinte cele 73 de gunoiere și să prezinte și pubelele pe care le va împărți în județ pe fiecare gospodărie în parte. Am încheiat acest act aditional în data de 18 ianuarie. A fost de acord cu toate condițiile impuse de noi și sperăm că de data aceasta se vor ocupa și vom implementa acest proiect. Spre bucuria noastră acuma se ocupă avocatul dumnealor Radu Zarian – Simțion, un om extraordinar care va fi și manager de proiect timp de șase luni. Este altceva, avem o comunicare extraordinară cu dumnealui, avem o comunicare deosebită și cu domnul Ioniță. Sperăm să realizăm cât de curând și graficul pe teritoriu în ce privește colectarea acestor deșeuri.  Sperăm că începând cu 15 martie totul va fi OK”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu.

Oficialul județean a mai precizat că a convenit cu toate primăriile din județ ca să nu rezilieze contractele pe care acestea le au cu diverși operatori de salubritate până când proiectul privind sistemul de management al deșeurilor în județul Olt nu este funcțional. Eu știu că niciun UAT (unitate administrativ teritorială) din județ nu a reziliat contractual. Am stabilit cu toate primăriile care au contracte cu alte societăți pentru colectarea deșeurilor să nu rezileze niciun contract până nu dăm noi ordinul de începere. Și atunci când vom da ordinul de începere, îl dăm și pentru Bălteni și pentru colectare. Nu am nicio informație de genul că la ora aceasta s-au reziliat contractele cu operatorii care colectau deșeurile”, a conchis Delureanu.

Credem că este nevoie de urgentarea dării în funcțiune a acestei importante investiții privind managementul deșeurilor din județul Olt întrucât primăriile din județ nu mai pot face față tonelor de gunoaie menajere și de altă natură care nu mai pot fi depozitate pe raza comunelor sau duse la vechile gropi de gunoi care au fost deja închise. Astfel, singurul loc unde vor putea fi duse aceste gunoaie sunt stațiile de sortare care au fost amenajate și aprobate pentru tranzit, și ulterior transferate la depozitul de la Bălteni.