Produs în România, ZF/Masterbuild. Adrian Popescu, TMK Artrom: Plătim energie la preţuri de 7-8 ori mai mari decât concurenţii noştri din Franţa, Germania sau Italia. Companiile mari încep să fie sceptice când se uită la investiţii. Se simt trădaţi

0
283

„Investesc, aprobă majorări de capital, nu iau dividende, reinvestesc, dar orice val speculativ, ca acesta al preţului energiei, îi pune jos.“

Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom, unul dintre cei mai mari jucători din industria locală, a spus în cadrul emisiunii Produs în România, un proiect realizat de ZF în parteneriat cu Masterbuild, că marii producători industriali plătesc practic preţuri de 7-8 ori mai mari decât concurenţii din alte ţări europene.

„Preţurile de pe piaţa spot din România sunt de 7-8 mai mari decât preţurile din piaţa pe termen lung din ţările concurente şi aici mă refer la producătorii mari metalurgici: Germania, Franţa, Italia“, a spus Adrian Popescu.

El a explicat că marii consumatori industriali din România sunt nevoiţi să cumpere de pe piaţa spot (piaţa pentru ziua următoare – PZU), pentru că producătorii de energie nu au cantităţile de energie necesare. În aceste condiţii, chiar dacă preţurile din PZU  sunt la un nivel similar în România şi alte ţări europene, marii producători industriali din alte ţări cumpără energie prin contracte pe termen lung cu preţuri mult mai avantajoase decât piaţa spot.

„Preţurile de pe piaţa PZU sunt în România la un nivel comparabil cu preţurile din alte ţări europene, dar ponderea pieţei spot este extraordinar de mare în România. De 10-15 ori mai mare ca procent faţă de Germania, Franţa, Italia“, a mai spus Adrian Popescu.

Recent, guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie pentru consumatorii casnici şi noncasnici. Din această măsură însă se exclud explicit marii consumatori industriali. Industria românească este cel mai mare angajator din România cu 1,3 mil. de angajaţi din totalul de 5 milioane şi o pondere în economie  de 20%.

„Companiile mari încep să fie sceptice când se uită la investiţii. Se simt trădaţi. Investesc, aprobă majorări de capital, nu iau dividende, reinvestesc, dar orice val speculativ, ca acesta al preţului energiei, ne pune jos“, a mai spus Adrian Popescu la ZF Produs în România.

Popescu a mai explicat că deja a sistat producţia de la Reşiţa, iar la Slatina discută de închiderea unor capacităţi în contextul acestei crize de creştere a preţurilor energiei.

„Industria grea din România se află în faţa unui moment crucial şi anume existenţa ei ca industrie. Continuarea unui nivel ridicat al preţurilor din energie duce la închiderea de capacităţi. Există soluţii, dar trebuie voinţă politică şi dialog.“

Pe termen scurt, în opinia sa, este nevoie de reglementarea preţurilor de la producători şi limitarea volumelor livrate din piaţa spot la 10%, cum este cazul altor ţări. În România industria cumpără de pe piaţa spot în proporţie de cel puţin 40%.

„Tot pe termen scurt credem că trebuie ca România să acorde facilităţi şi scheme de sprijin similare cu cele acordate de alte state europene. Mă refer aici strict la consumatorii mari, care sunt lăsaţi la peri­feria discuţiilor. Credem că România nu îşi permite să piardă industria metalurgică“, a mai spus Adrian Popescu.

Competitivitatea companiilor ro­mâneşti este în raport cu companiile euro­pene, dar şi cu cele din alte ţări cu mari producători industriali – China, Rusia: Europa este un importator şi exportator mare de produse metalurgice şi suntem în concurenţă cu producătorii estici, care nu au probleme energetice atât de complicate precum în Europa.“

Sursă: www.zf.ro