A fost numit în funcția de subprefect al județului Olt în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, însă, nu a ezitat să vorbească deschis despre problemele cu care județul Olt se confruntă în prezent, dar și despre atribuțiile și responsabilitățile pe care le are. Pentru a afla mai multe despre toate acestea, am realizat un interviu cu Radu Ioniță, subprefectul județului Olt.
Ați fost numit recent în funcția de subprefect al județului Olt. Aș vrea pentru început să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră…
În primul rând vreau să vă spun că sunt 100% slătinean, am terminat acum câteva decenii bune Liceul de Matematică-Fizică „Ion Minulescu”, actual Colegiul Național. Încă de pe atunci, din liceu, am fost un om activ, implicându-mă în multe activități desfășurate împreună cu colegii mei, acțiuni care nu aveau numai un caracter strict politic, ci mai ales educativ. Toate aceste activități aveau să definească mai târziu personalitatea mea, în cel mai bun sens. De fapt, perioada copilăriei și adolescenței petrecută într-un oraș în plină dezvoltare și-au pus amprenta asupra modului meu de gândire, în sensul că, orice lucru pe care îl înfăptuiești trebuie realizat cu bună credință și că dincolo de interesele strict personale este foarte bine și necesar să duci la bun sfârșit și acțiuni care să aibă o influență benefică pentru cât mai mulți oameni.
Odată cu terminarea cursurilor Universității Politehnice din București, perioadă în care am învățat foarte multe lucruri, care sunt în mod sigur valabile și în zilele noastre, am plecat pe drumul afirmării profesionale. Pe scurt, am fost inginer șef mecanic la Trustul IAS Olt, apoi director general al Transportului Public din Slatina, după care preocupările mele s-au îndreptat către lucrările de investiții din anii 2005-2008, care au fost realizate la ARTROM. Experiența profesională mi-a fost întregită de activitatea de director județean al Vămii oltene și ceva mai tarziu de director tehnic al serviciului de Ambulanță Olt, unde am învățat cât de important este să fii pregatit să te bați efectiv pentru viața oamenilor. Sunt mai mult de două decenii în care am desfășurat activități de răspundere, iar acestea îmi oferă posibilitatea unor experiențe constructive în ceea ce privește funcția de subprefect.
Să revenim la momentul în care ați fost numit subprefect al județului Olt. Ce v-a determinat să acceptați această funcție?
A îndeplini funcția de subprefect îți creează condițiile ca dincolo de atribuțiile specifice să ai posibilitatea să fii în slujba oamenilor, reprezentându-le interesele și muncind pentru a armoniza diferite tendințe care se manifestă în societatea noastră, tendințe care subliniază tot mai mult complexitatea problemelor cetățenilor județului nostru. Deci, principalul motiv pentru care am acceptat acestă funcție este, cred, vocația mea de a fi în slujba oamenilor de pe aceste meleaguri, pentru că în acest fel sunt convins că ma împlinesc ca personalitate.
Care sunt principalele atribuții pe care le aveți în cadrul Prefecturii Olt?
În condițiile actuale este foarte clar că această funcție corespunde unor responsabilități foarte mari. Prin profesionalism și integritate voi căuta permanent să fiu cât mai util cetățenilor județului nostru, participând, în măsura atribuțiilor și la creionarea principalelor direcții de dezvoltare economico-socială a ținutului nostru. Fără doar și poate, experiențele noi pe care le voi parcurge îmi vor crea noi perspective de a întelege mai bine cum trebuie duse la bun sfârșit strategiile de implementare a celor mai eficiente metode și măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de viața al cetățenilor.
Cât de importantă este, în opinia dumneavoastră, relația cu prefectul județului Olt, dar și cu directorii instituțiilor deconcentrate din județ? Cum credeți că veți colabora cu aceștia pe viitor?
În cadrul Prefecturii există un permanent dialog cu reprezentanții instituțiilor locale și județene, primari, viceprimari, secretari, consilieri, șefi ai instituțiilor deconcentrate. Relațiile de colaborare sunt esențiale, dar subprefectul are datoria ca, în imediata apropiere a prefectului, să identifice problemele cu care se confruntă fiecare dintre aceste organisme și să facă demersurile legale în vederea rezolvării acestora în termen scurt și cu multă eficiență.
În ceea ce privește modul de colaborare cu domnul prefect Silviu Neacșu, am avantajul (și eu sunt convins că avantajul este reciproc) de a ne cunoaște de foarte multă vreme. Una din activitățile pe care am derulat-o împreună a fost colaborarea pentru a asigura transportul gratuit elevilor pe teritoriul municipiului Slatina. Comunicarea dintre noi este foarte bună, iar când acest lucru nu se întâmplă, găsim soluții prin care reușim să armonizăm toate problemele. Voi ține întotdeauna cont de experiența pe care domnul Silviu Neacșu o are în funcția de prefect, fiind convins că am multe lucruri de învățat. Cât privește relația cu șefii instituțiilor deconcentrate, ea este bună, mai ales că pe o mare parte dintre ei îi cunosc destul de bine. Este important pentru mine însă, să intensific dialogul cu dânșii, astfel încât să găsim soluțiile potrivite la problemele care intervin permanent.
Să vorbim puțin și despre problemele cu care se confruntă județul nostru. Care credeți că sunt cele mai stringente probleme pe care oltenii le au în prezent?
Fără îndoială, principala problemă a locuitorilor județului Olt este nivelul de trai care se poate traduce nu numai prin imposibilitatea de a avea un loc de muncă, dar și prin utilitățile de care au nevoie: alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze și mai ales, rețeaua de drumuri care nu este suficient de dezvoltată.
În condițiile în care numărul de autovehicule a crescut considerabil, mai ales în ultimii ani, rețeaua de drumuri, dar și calitatea acesteia trebuie să fie în continuă creștere. Toate aceste aspecte, împreună cu sistemul de învățământ și cel de sănătate sunt de natură să aibă un impact considerabil asupra creșterii nivelului de trai. Insist și voi insista tot timpul ca tot ceea ce se întreprinde la nivel de primării, consilii locale, instituții deconcentrate, prin hotărârile pe care le iau toate aceste entități, să creeze posibilitatea unor strategii sănătoase de dezvoltare a acestor localități, dar și a zonelor defavorizate din județul Olt.
Oamenii Oltului se confruntă în continuare cu o rată destul de semnificativă a sărăciei, mai ales în zonele rurale. O importanță formidabilă o va avea drumul expres Pitești-Craiova, care își va pune amprenta asupra dezvoltării zonelor adiacente. Sunt convins că această realizare va avea un impact deosebit asupra economiei județului Olt, în sensul că se vor gasi și suficient de mulți investitori români și străini dornici să participe la crearea de noi locuri de muncă. Niciun efort nu este prea mare pentru ca drumul expres să prindă contur și să ne ajute să devenim poate unul dintre cele mai importante județe din punct de vedere economic din regiunea Oltenia.
Deși funcția pe care o ocupați este, teoretic, una apolitică, aveți susținere politică din partea vreunui partid?
În general, în România, doctrinele politice sunt destul de fluide. Până la urmă, apartenența la un partid presupune mai degrabă raportarea la un grup de oameni. Din punctul meu de vedere este foarte corect ca înainte de a obține voturi de la alegători să fi sprijinit de majoritatea membrilor partidului din care faci parte. Îmi place să cred că la fel s-a întâmplat și în ceea ce mă privește, astfel încât, începând cu domnul deputat Mihai Niță, foarte mulți din foștii mei colegi de la ALDE au considerat că este bine să susțină prezența mea ca proaspăt demisionar din partid, în cadrul Instituției Prefectului Județului Olt. Eu vreau să le mulțumesc tuturor și sper să fac aici lucruri de care să fie multumiți nu numai ei, ci și cea mai mare parte a locuitorilor județului Olt.
A existat vreun moment în care v-ați gândit să nu acceptați această funcție?
Înainte de a accepta această funcție am făcut o analiză serioasă asupra oportunității prezenței mele în cadrul Prefecturii Olt. Astfel, am realizat că experiențele mele din trecut îmi oferă posibilitatea să găsesc soluții la multe din problemele care apar în derularea atribuțiilor mele. Mi-am dat seama că ma voi angaja la o treabă foarte dificilă care presupune nu numai timp și capacitatea de a lucra sub stres, cât și calități umane deosebite care să mă ajute să înțeleg cât mai bine problemele oamenilor. Sunt hotărât să-mi dau toată silința de a rezolva în cadru legal cât mai multe probleme, cu bun simț, rațiune și multă, multă perseverență.
În încheiere, aveți un mesaj pentru locuitoii județului Olt?
Vreau ca locuitorii județului Olt să știe că sunt onorat să ocup o funcție atât de importantă și le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și mă vor susține în continuare. Cel mai important obiectiv pentru mine este acela de a fi în slujba cetățenilor județului Olt, astfel încât tot mai mulți dintre ei să fie multumiți. Numai respectând legea putem păși în lume ca țară civilizată și prosperă, iar eu sunt perfect conștient de acest lucru.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat și mult succes pe viitor!