Primul caz de adopţie internaţională din Olt. O fetiţă din cartierul Satul Nou – Slatina urmează să fie adoptată de un cuplu din Suedia

0
944

Un cuplu din Suedia, format dintr-o româncă şi un suedez, a decis să umple golul din viaţa lor, prin înfierea unui copil din Olt. În prezent procesul de adopţie se află în faza de potrivire practică, care presupune mai multe întâlniri  între micuţă şi viitorii părinţi. Deja după primele întâlniri, fetiţa este foarte fericită că va avea o familie.

După ce timp de mai mulţi ani, mai precis din 2004, adopţia internaţională a fost un capitol închis pentru România, odată cu redeschiderea adopţiilor internaţionale în 7 aprilie 2012 şi intrarea în vigoare a noii Legi a Adopţiei în 12 august 2016,  s-au simplificat şi procedurile. De curând, un cuplu din Suedia care nu are copii a decis să înfieze unul. Acesta urmează să adopte o fetiţă din cartierul Satul Nou din municipiul Slatina aflată în prezent în plasament la un asistent maternal. În cei trei ani şi jumătate de când se află la asistentul maternal micuţa nu a fost vizitată niciodată de către părinţii naturali. Norocul cuplului din Suedia este că timp de un an nu s-a găsit nicio familie din România care să o adopte pe micuţă. Deja după primele întâlniri cu părinţii adoptivi micuţa se simte foarte fericită. „Este primul nostru caz de adopţie internaţională (după 13-14 ani) în sensul că mama adoptivă este cetăţean român, tatăl este cetăţean suedez, dar au domiciliul, locuiesc şi muncesc în Suedia. Este vorba despre o fetiţă de trei ani şi jumătate pentru care s-a încercat identificarea unei familii în România, timp de un an. Nu s-a găsit nicio familie care să corespundă nevoilor ei şi astfel pe procedura adopţiei a fost găsită această familie de suedezi, familie tânără care la momentul acesta se află în proces de potrivire cu fetiţa”, a spus Oana Constantin , şefa Biroului Adopţii şi Postadopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt. Conform legii cuplul din Suedia este obligat să locuiască minimum 30 de zile în localitatea respectivă de unde este copilul, iar în acest timp trebuie să aibă loc cel puţin opt întâlniri între copil şi familie pentru realizarea acomodării reciproce. „Copilul a fost pregătit înainte de către specialiştii Biroului Adopţii, i s-au prezentat fotografii cu viitorii părinţi, astfel că ne aflăm într-o etapă fericită în care copilul deja le spune mami şi tati. Familia este foarte încântată de fetiţă, urmând ca în maxim două săptămâni să înaintăm dosarul către Tribunalul Olt pentru încredinţare în vederea adopţiei”, a adăugat Constantin. Procedura adopţiei internaţionale se realizează prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, instituţie unde se depun toate documentele. Dacă lucrurile evoluează bine în maximum 60 de zile fetiţa va pleca în Suedia. „Vechea lege a adopţiei spunea clar că numai dacă părinţii adoptivi erau rude cu copilul până la gradul IV (unchi, mătuşi) puteau să adopte copilul, dar acum legea permite şi cuplurilor, în care există cel puţin un cetăţean român care are domicilul în altă ţară să adopte un copil din România”, a concluzionat şefa Biroului Adopţii şi Postadopţii din cadrul DGASPC Olt.

Ilie Bîzoi