Pe malul râurilor, apelor și drumurilor, cu mici excepții, gunoaiele au pus stăpânire pe județul nostru. În orașe constați cu surprindere că tot ce ține de partea de colectare selectivă a deșeurilor suferă foarte mult. Din păcate, aceste nereguli sunt cauzate pe de-o parte de generatorii de deșeuri, instituții ale statului, societăți comerciale, persoane fizice și administrații locale, iar pe de alta de organele cu atribuții de prevenire și control, în speță Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Prefectura Olt, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Curtea de Conturi, care ar trebui să ia măsuri împotriva celor vinovați.
Colectarea selectivă a deșeurilor rămâne o problemă greu de rezolvat la nivelul județului în condițiile în care acest proces nu este implementat suficient. În momentul de față la nivelul localităților nu există o infrastructură de susținere a colectării selective, ceea ce îngreunează implicarea cetățenilor, dar și operatorilor economici în acest proces. Deși majoritatea primarilor de orașe din județul Olt susțin că la nivelul localităților pe care le păstoresc există infrastructura necesară pentru colectarea selectivă a deșeurilor, practic deșeurile sunt reciclate selectiv doar scriptic, nu și în realitate. Sunt însă și edili care recunosc acest lucru.
De exemplu, primarul orașului Scornicești, Daniel Tudor, ne-a comunicat la solicitarea înaintată de către Gazeta Oltului cu privire la această situație că: „ Primăria orașului Scornicești are contract încheiat cu SC Salubrizare Sortis Com SRL Scornicești pentru colectare și transport deșeuri menajere la stația de transfer Scornicești. În punctele de colectare există containere pentru depozitare selectivă (inscripționate), dar colectarea deșeurilor se face în amestec”, se arată în răspunsul dat de Primăria Scornicești la solicitarea Gazeta Oltului.
Și autoritățile orașului Potcoava susțin că „Primăria Potcoava are încheiat contract pentru colectarea deșeurilor din localitate cu SC Salubris Sortis Com SRL, având încheiat și un act adițional la contractul respectiv având ca obiect precolectarea selectivă a deșeurilor de către operator. Menționăm că operatorul economic are instalate pe raza orașului Potcoava pubele selective pentru deșeuri”.
Numai că lucrurile nu stau nici pe departe așa. Într-un periplu jurnalistic efectuat zilele trecute de către redactorii Gazeta Oltului în orașul Potcoava aceștia au constat cu stupoare că situația stă cu totul altfel. Cu excepția unei singure instituții publice, în speță Liceul „Ștefan Diaconescu”, unde există containere selective pentru hârtie, carton, metale, plastic, sticle și deșeuri menajere, colectarea deșerilor se face de-a valma în containere amplasate în puncte fixe. Nici măcar în incinta primăriei din Potcoava nu există recipienți pentru colectarea selectivă a deșeurilor așa cum prevede legislația în vigoare, lucru recunoscut chiar de însuși edilul Manuel Enăchioaia.
Iată ce spun cetățenii din orașul Potcoava cu care am stat de vorbă cu privire la această situație:
„Firma de salubritate nu ne asigură absolut nimic, niciun sac și nu au containere pe care să scrie sticla, plastic sau menajer. Firma de salubritate vine și ea doar containerele că dacă la gârlă nu ne mai lasă să ducem gunoiul. Acuma totul iau dumnealor. Așa sunt mulțumită că vin și le ia joia la program. Vedeți aceste trei containere, nici măcar acestea nu sunt etichetate.
Cu toate acestea plătim mult. Plătim un milion și ceva de persoană pe an. Nouă ni se pare mult, mai ales la pensionari, eu am și un nepot care este la școală și să plătim aproape 4 milioane pe an pentru ce. Nu am animale, am doar câțiva puișori care -i cresc acum și îi tai și ducem doar câte o sticlă de plastic la gunoi. Discutați cu primăria. Firma de salubritate este de la Scornicești am înțeles, doar primăria i-a contactat și i-au contractat. Așa ar trebui să avem saci colorați pentru fiecare deșeu în parte”, a spus Elena P. din orașul Potcoava.
„Firma de salubritate banii ni ia, dar ne dă ceva? Nici tomberoane nu ne-au dat. În altă parte sunt tomberoane pe care oamenii le scot la poartă, iar firma de salubritate le ia. La noi nu este nimic, dar banii ni ia la gunoi. Firma de salubritate nu ne pune nimic la dispoziție. Ce saci colorați? Nu avem pubele și suntem nevoiți să strângem gunoiul să-i mai dăm foc, păi ce să facem. Anual pentru gunoi plătim destul de mult”, s-a plâns un alt cetățean din Potcoava.
„Nu avem pubele, avem puncte fixe de colectare distanțate și ne ducem cu punga practic și le depunem acolo”, a spus un alt locuitor al orașului Potcoava.
„Nu avem pubele. Eu gunoaiele le strâng și le dau foc în grădină. Și nici nu plătesc dacă nu duc gunoiul ce să-mi oprească la primărie. Eu car gunoiul în grădină și îi dau foc. Nu se vede nicio pubelă. Nu este niciun container, nu este nimic, nimic. Ei pun containere acolo în capătul străzii, unde vor ei, dar la noi nu a pus. Vedeți dumneavoastră ceva aici pus, nu este nimic. Iarba la fel, o taie doar la cine vor ei, iar noi plătim taxe și impozite la primărie”, a spus cu dezamăgire un alt locuitor.
„Știți foarte bine că la momentul acesta este imposibil să facem colectare selectivă”
Într-un final am ajuns și la Primăria Potcova unde am stat de vorbă cu primarul urbei, Manuel Enăchioaia. Acesta s-a arătat vizibil enervat de întrebările noastre cu privire la colectarea deșeurilor din orașul Potcoava:
„Atât se poate la momentul acesta. În Slatina se colectează selectiv? Luați-l pe Moț întâi și după aceea vă dau și eu un răspuns oficial, să văd ce vă răspunde Moț. Atunci nu înțeleg ce doriți de la mine. Vreți să faceți un articol, faceți. Vreți să chemați Garda de Mediu? Știți foarte bine că la momentul acesta este imposibil să facem colectare selectivă și nu numai la noi, ci în toată țara este așa.
Așteptăm să se liciteze și să câștige o firmă colectarea deșeurilor menajere pe tot județul. Suntem și noi parte din proiectul Olt -Eco și să vină atunci să ia din casă în casă selectiv și cum se va proceda atunci că este treaba firmei. Colectare gunoiului în orașul Potcoava se face prin puncte fixe unde sunt tomberoane de 1mc. Oamenii duc acolo. Aceasta este posibilitatea acuma. Atât pot să vă spun.
Oamenii plătesc 5 lei de persoană pe lună la primărie pentru gunoi. Aceasta înseamnă 60 de lei de persoană pe an, nu un milion (n.r.ROL) și ceva cum v-au spus oamenii. Din cei 5 lei, 3 lei se duc la firma de la Scornicești și 2 lei la firma de la Bălteni, la Salubris care depozitează gunoiul. Practic firma de la Scornicești colectează gunoiul de aici și îl duce la Bălteni unde cântăresc și plătim tot noi direct, acolo avem contract. Salubrisul gestionează halda de gunoi de la Bălteni și plătim către ei”, a reacționat vizibil iritat Enăchioaia.
Ce fac Prefectura, Garda de Mediu Olt și Curtea de Conturi?
Înțelegem că proiectul privind sistemul integrat de management al deșeurilor a încurcat foarte mult primăriile care nu au posibilitatea să-și gestioneze cum trebuie deșeurile, însă noi ne axăm mai mult pe partea care ține de colectare. În acest sens adresăm câteva întrebări de bun simț atât Prefecturii Olt cât și Gărzii De Mediu Olt, de ce colectorii nu fac cum spune legea și ne referim în primul rând la colectarea eficientă pentru că sunt totuși cetățeni, sau instituții ale statului care au acele recipiente, dar de ce nu colectează selectiv? Și acest lucru este valabil pentru tot județul Olt.
De ce primăriile din Olt nu găsesc totuși niște soluții să facă prevenție în localitățile lor în sensul instruirii cetățenilor cu privire la modul de depozitare al deșeurilor?
Reamintim faptul că în urmă cu aproximativ un an Curtea de Conturi Olt a cerut primăriilor din județ să- i comunice care sunt cantitățile de deșeuri colectate (hârtie, carton, etc), care sunt societățile cu care au contract, în ce constă contractul, precum și alte informații legate de colectarea deșeurilor s.a.md. Probabil că organele de control au constatat la nivel national că ceva nu este în regulă, că se fraudează, că se dau bani publici pe servicii care nu se efectuează.
Am vrea să aflăm dacă Curtea de Conturi Olt a verificat la vreo primărie din județul Olt faptul că se plătesc servicii de colectare selectivă a deșeurilor care nu se execută?