Primarii se plâng de lipsa sistemului de irigații

0
243

Atunci când seceta pune stăpânire pe culturile județului edilii se trezesc la viață și încep să se plângă de sistemul de irigații care în cele mai multe localități lipsește cu desăvârșire. Datorita secetei prelungite din acest an, agricultura a fost afectată în toate județele țării. Nici Oltul nu a fost scutit de capriciile vremii.

În cadrul Comisiei Județene Consultative care se ocupă cu aceste probleme s-a luat în discutie și această problemă legată de irigațiile în localitățile din județ. Reprezentantul Direcției Generale pentru Agricultura și Industrie Alimentara a informat ca în anumite zone județul nostru se confruntă cu seceta și cu daunătorii. Primarii din județ se plâng de faptul că nu reușesc să repună pe picioare sistemul de irigații ce odinioară rezolva problema secetei în județ.

Seceta a scăzut producția din agricultura

Federaţia sindicală AGROSTAR şi organizaţia patronală Liga Asociaţiilor de Producători Agricoli – LAPAR – avertizează că efectele secetei vor fi devastatoare în acest an şi cer Guvernului să intervină pentru ameliorarea acestora. Producția agricolă din acest an a județului nostru este afectată puternic de secetă, arată specialiștii din agricultura olteană. Chiar dacă este așteptată o cantitate mulțumitoare în cazul cerealelor, sunt mari probleme la culturile de porumb, cartofi și floarea-soarelui. Trebuie subliniat că agricultura contribuie cu 7 procente la Produsul intern Brut al României. Situația este mai bună pentru fermierii care au însămânțat în toamna trecută și în iarnă, astfel că producția de cereale este mai puțin afectată. Rămâne însă incertă situația culturilor de vară, și asta din cauza secetei prelungite. Datele arată că producţiile de porumb, sfeclă de zahăr, cartof şi floarea soarelui vor fi sub media ultimilor cinci ani. În schimb, pentru grâu, orz şi triticale, județul nostru are un an agricol mai slab decât ultimii doi ani, dar mai bun comparativ cu media ultimilor cinci ani. Este de menționat că în agricultură, anul 2017 a fost unul de excepție. După prima campanie de recoltat, la rapiţă şi grâu, producţia înregistrată este mai mare decât anul trecut. „Până acum am reuşit să recoltăm rapiţa şi grâul în totalitate. Acum suntem la strânsul porumbului. La rapiţă producţia nu a fost una mulţumitoare spre deosebire de ceilalţi ani. La grâu însă producţia a fost mulţumitoare ținând cont de seceta cu care ne-am confruntat, și dar comparativ cu alţi ani, s-a recoltat mai mult”, a declara Aurel Șerban, unul dintre inginerii unei mari asociații agricole din județ. La nivelul Uniunii Europene, producţia medie de grâu la hectar va fi anul acesta de 5,57 tone. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte producţia de orz, care ar putea fi mai mare decât se estimase în acest an. AGROSTAR atrage atenţia autorităţilor că anul acesta fermierii vor avea de suferit din cauza secetei. Zeci de miliarde lei pentru asigurările din agricultură ar trebui să acopere cât de cât aceste pagube, numai că și aici sunt întâmpinate probleme, multe dintre ele birocratice. Dosarele cu actele doveditoare pentru calamități de multe ori nu sunt complecte și de aici și întârzierile pentru despăgubiri.