Mii de șomeri din Olt vor beneficia de prime de mobilitate

Șomerii olteni care-și găsesc de muncă în altă parte decât în localitatea de domiciliu pot beneficia de prime de mobilitate însemnate din partea statului conform HG nr. 903 din 29 noiembrie 2016.

0
239

Nu toți șomeri vor beneficia însă de aceste beneficii, ci doar cei din localitățile cuprinse în planul de mobilitate. Aceste localități sunt: Băbiciu, Gura Padinii, Optași Măgura, Ștefan cel Mare, Călui , Iancu Jianu, Orlea, Stoenești, Corbu,  Ipotești, Osica de Jos, Tătulești, Coteana, Izvoarele, Pârșcoveni,Topana, Dăneasa, Leleasca, Pleșoiu, Tufeni, Dobrețu, Mărunței, Poboru, Urzica, Dobrun, Mihăești,  Radomirești,Vădastra, Făgețelu, Movileni,  Sâmburești, Vâlcele, Ghimpețeni, Obârșia, Seaca, Văleni, Giuvărăști, Oboga, Spineni, Vișina Nouă, Grădinari, Oporelu,  Sprâncenata, Voinesa și Vulpeni. „Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă și se acordă pe o perioadă de 12 luni . Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz. De aceste beneficii nu vor beneficia însă toți șomerii, ci doar cei din localitățile curprinse în planul de mobilitate.  În acest plan sunt incluse 45 de localități din Olt”,  declarat Elena Iordache, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Olt.

 

Șomerii vor beneficia și de o primă de instalare care se acordă în cuantum diferenţiat, astfel: 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa și 15.500 lei pentru persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa, în situaţia în care sunt însoţite de membrii familiei.