Prevenirea violenței în unitățile de învățământ, siguranța elevilor și a cadrelor didactice, prioritate pentru polițiștii

0
145

În perioada 26 ianuarie – 24 februarie 2022, polițiștii Biroului Siguranță Școlară Olt, împreună cu polițiștii de ordine publică și proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt vor fie prezenți printre elevii din județul Olt, pentru desfășurarea de activități educativ-preventive. Prevenirea violenței în unitățile de învățământ, siguranța elevilor și a cadrelor didactice, reprezintă o prioritate pentru polițiștii, în special pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară.

Scopul activităților este acela de a promova ideea de educare a copiilor în armonie, solidaritate și respect, în contextul celebrării zilei de 30 ianuarie, respectiv Ziua Internațională pentru nonviolență în școală, al cărei mesaj trebuie să dureze și să se manifeste în fiecare zi.

Până în prezent, polițiștii au fost prezenți în 42 de unități de învățământ, din Olt, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, unde au participat peste 1800 de elevi și peste 200 de cadre didactice.

Activitățile au constat în explicarea noţiunii de violenţă în şcoală, care reprezintă orice formă de manifestare a unor comportamente precum:

– exprimare inadecvată sau jignitoare, cum ar fi: poreclire, tachinare, ironizare, imitare, ameninţare, hărţuire;

– bruscare, împingere, lovire, rănire;

– comportament care intră sub incidenţa legii (vandalism – provocarea de stricăciuni cu bună ştiinţă);

– comportament şcolar neadecvat: întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în şcoală şi orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului şcolar în vigoare.