Pregătiți-vă! Anunțul cumplit de la meteorologi

0
883

Meteorologii avertizează că iarna acesta va fi una grea, cu fenomene extreme, și că este posibil să se prelungească până în primăvara calendaristică. Iar luna noiembrie este ”ieşită total din scările climatice urmărite în arhive”.

Iarna aceasta va fi una grea, anunță meteorologii. Este foarte posibil să ningă până în luna aprilie. Informațiile îngrijorătoare vin în contextul verii prelungite.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat că, în condiţiile încălzirii globale, iernile se schimbă şi în România: ”Vom avea temperaturi mai mari iarna, dar vor fi şi temperaturi mult mai severe decât înainte, este o reconfigurare a transferului de energie între componentele sistemului, un transport de energie mai mare în sistem, deci şi manifestările caracteristice pentru locul şi timpul de an sunt mai severe, mai energetice”.

Climatologul a atras atenţia şi asupra temperaturilor din această lună noiembrie, ”ieşită total din scările climatice urmărite în arhive”:

”Avem temperaturi cu 10 – 12 grade mai mari decât normalul şi azi vor fi temperaturi mult mai mari, mai ales în centru şi nord-vest avem aceste mari depăşiri. Se întâmplă ceva în sistemul climatic. Toamna e un anotimp de tranziţie, normal, fluctuaţiile sunt mai mari în timpul toamnei, ca şi în timpul primăverii. Atunci poţi avea fluctuaţii, dar amplitudinea este foarte mare, asta poate fi pus în legătură cu schimbarea climei”, a explicat Roxana Bojariu, citată de digi24.ro.

”Per total, avem un glob care se încălzeşte. Până la jumătatea lunii decembrie nu pare să avem o trecere foarte bruscă spre iarnă, sunt temperaturi peste normalul perioadei. Din decembrie, a doua parte ar putea avea manifestări obişnuite iernii, sunt foarte importante aceste prognoze pe intervale mai scurte, şi cele nowcasting, cu anticipare imediată.

E foarte posibil să avem fenomene extreme”, a adăugat climatologul.

Sursa: capital.ro