Prefectura Olt: Nouă olteni nu au rămas izolați în case și au fost plasați în carantină

0
4133

Deși situația devine tot mai gravă de la o zi la alta, până duminică, autoritățile din județ au descoperit nouă olteni care nu au respectat măsura izolării la domiciliu.

„Până la data intrării în vigoare a Ordonanței nr. 4/2020, în județul Olt, au fost plasate în carantină instituționalizată nouă persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Olt.

Conform Ordonanței Militare numărul 4, au fost dispuse măsuri mai dure pentru persoanele care nu respectă deciziile autorităților. Astfel, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate pentru carantinare.

O altă măsură adoptată se referă la obligația operatorilor economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțele militare, în perioada stării de urgență să își organizeze programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, cu limitarea, în acest interval, a accesului persoanelor din alte categorii de vârstă.

Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamente oncologice planificate, dializă, etc., folosind mijloace proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloace de transport sanitar special destinat. Pentru verificarea motivului deplasării aceste persoane vor prezenta o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

De asemenea, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 ani în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00-21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei. Declarația pentru acest interval nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.

Începând cu data de 31 martie a.c., autoritățile administrației publice locale din județul nostru vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune.