Plățile cu cardul devin obligatorii. Măsura intră în vigoare începând de astăzi

0
636

Conform unui act normativ aprobat anul trecut, Legea 406/2023, plățile cu cardul devin obligatorii pentru orice comerciant. Astfel, niciun magazin nu va mai avea dreptul să refuze clienții care doresc să achite folosind această modalitate de plată. Măsura intră în vigoare începând de astăzi.

Actul normativ prevede că măsura se aplică atât pentru persoanele juridice, cât și pentru persoanele fizice autorizate. Nu sunt exceptate nici întreprinderile individuale ori familiale.

Conform prevederilor legale, comercianții au obligația de a accepta minim un instrument de plată fără numerar.
Prevederea este inclusă și în expunerea de motive a inițiatorilor actului normativ: „în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

Statul depune eforturi susținute pentru a adopta pe o scară cât mai largă plățile cu cardul. În urmă cu doi ani, a fost adoptată Legea 128/2022, care prevede penalități consistente pentru firmele care nu se conformează.

Astfel, conform actului normativ dacă nu se conformează obligației generale de a accepta plăți cu cardurile bancare, comercianții și prestatorii riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Anterior Legii 128/2022, amenda se aplica numai operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică.

Legea mai prevede că firmele trebuie să accepte și plățile cu carduri bancare preplătite, nu doar de debit și credit. Cu condiția însă să realizeze anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro.
De asemenea, de la sfârșitul lui 2022, furnizorii de utilități și instituțiile publice trebuie să accepte plata cu cardul și online. Anterior, obligativitatea exista doar pentru plățile efectuate la casierie. Măsura se aplică furnizorilor servicii de utilități: apă-canal, electricitate, salubritate etc. Dar și instituțiilor publice la care se face plata unor taxe, impozite, contribuții, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, tarife sau alte obligații de plată.

Actul normativ a intrat în vigoare pe 6 noiembrie 2022. Până atunci, toate entitățile vizat au avut obligația să dezvolte sau adopte „ aplicații care facilitează acceptarea plăților electronice“.

Sursa: infofinanciar.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.