La Topana, din cauza mistreților, dispare cultura porumbului

0
376

Pe lângă necazurile cu care se confruntă locuitorii comunei Topana, una pare să fie mai mare decât toate: animalele sălbatice. Înmulțindu-se peste măsură, acestea le invadează culturile. Pagubele pot fi atât de mari, încât mulți chiar renunță să-și mai cultive ogoarele. Primarul comunei, d-l Gheorghe Barbu, ne-a spus că una dintre culturi este chiar pe cale de dispariție. Este vorba de cultura porumbului, de pe urma căreia oamenii nu se mai aleg cu nimic; mistreții le-o deființează, pur și simplu. Abia ce seamănă porumbul, că mistreții și încep să scormonească după el. Se aliniază pe rândurile de porumb și mănâncă sămânța. Nu-i deranjează nici dacă este tratată. Și dacă mai răsare ceva, până la cules tot nu mai rămâne nimic. Iar acolo unde mistreții nu distrug totul, intervin celelalte sălbăticiuni, în special căprioarele și cerbii, care preferă vegetația în stare crudă, porumbul abia răsărit sau grîul verde. Nici măcar grădinile din curțile oamenilor nu sunt scutite de atacul mistreților. Le rup gardurile, chiar și de sârmă, și tot pătrund.

Dar aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă Primăria Topana. Scăderea drastică a populație este, de asemenea, un motiv de mare îngrijorare, pentru că nici în legătură cu această problemă nu se întrevede vreo soluție. Actualmente, grădinița din comună mai funcționează cu numai 2-3 copii, ceea ce înseamnă că, în anul școlar viitor, nici nu se va putea înființa clasa I. De altfel, în toate clasele de I-VIII ale școlii generale din comuna Topana, nici în prezent nu sunt mai mulți de 40 de elevi.

În rest, toate bune și frumoase în comuna Topana. Primarul și Consiliul Local se străduiesc să asigure condiții bune de trai celor circa 1.000 de locuitori care continuă să înnobileze cu viața și munca lor, cu bucuriile și necazurile de toate zilele, aceste frumoase meleaguri. Prin PNDL-2, cel mai recent, s-a semnat contractul privind modernizarea drumului comunal DC 195, în lungime de 7 km. De asemenea, prin GAL, s-a depus un proiect în valoare de 50.000 de euro, prin care se intenționează amenajarea unui teren de sport multifuncțional, cu gazon sintetic și nocturnă. Iar atunci când au ocazia, locuitorii din Topana nu ezită să-și manifeste bucuria de a trăi. În fiecare an, în prima și a doua zi de Paște, are loc în centrul comunei, Hora Tradițională – un eveniment pe care țin să-l respecte cu sfințenie chiar și cei mai bătrâni. Totodată, anul acesta, pe 8 septembrie, când se sărbătorește și ziua comunei, locuitorii din Topana vor aniversa împlinirea a 505 ani de atestare documentară a localității.