PESTE 1.600 DE PERSOANE DIN OLT AU PLECAT LA MUNCĂ ÎN GERMANIA

0
174

Peste 1.600 de olteni au solicitat, anul trecut, adeverinţă că nu sunt salariaţi în România, pentru a pleca la muncă sezonieră în Germania. ”Formularul de negaţie”, cum i se spune prescurtat, eliberat de Casa de Pensii, este obligatoriu pentru munca sezonieră în Germania.

 În urma unei convenţii din anul 2006, încheiată între Ministerul Muncii din Germania şi Casa Naţională de Pensii Publice din România, s-a stabilit utilizarea unilaterală a unui document prin intermediul căruia instituţiile din România să ateste faptul că persoanele interesate, care urmează să desfăşoare activitate sezonieră pe teritoriul Germaniei, nu sunt asigurate în sistemul de securitate socială din România. Pentru a putea stabili dacă angajatorul german trebuie să plătească toate contribuţiile de asigurări sociale în România pentru un lucrător român pe care îl angajează temporar în Germania, partea germană a propus ca fiecare lucrător sezonier român să prezinte angajatorului german fie formularul E 101, fie o adeverinţă standardizată. Aceasta din urmă trebuie să ateste că a fost solicitată eliberarea formularului E101 şi acesta nu a putut fi eliberat de Casa de Pensii. Persoana în cauză adresează o cerere Casei de Pensii, în care şi declară, pe proprie răspundere, fără autentificare notarială, că nu este asigurată în sistemul de securitate socială din România. Se supun acestei prevederi atât cei care nu au un contract de muncă, fie au contractul de muncă suspendat (sau concediu fără plată) pe durata perioadei cât lucrează în Germania.
„În 2020, CJP Olt a emis un număr de 1.608 de formulare privind calitatea de neasigurat în sistemul public din România în vederea desfășurării unei activități sezoniere în Germania”, a precizat directorul executiv al CJP Olt, Iulian Smarandache.