Fermierii olteni cer prelungirea perioadei de recoltare a roșiilor până la 15 iulie

0
132

Fermierii olteni cer prelungirea perioadei de recoltare a roșiilor, în Programul Tomata 2022 peste 10 iunie, așa cum prevede legislația la acest moment. Uniunea Salvați Țăranul Român (USȚR) a cerut ca acest termen să se prelungească până la 15 iulie, pentru că vremea capricioasă din această primăvară a decalat perioada de recoltare cu mai bine de o lună.

„USȚR face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3.000 eur/1.000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program și care la această dată se văd în imposibilitatea de a fi eligibili deoarece condițiile meteo ale acestui au decalat perioada de recoltare cu cel puțin 50 zile, ceea ce înseamnă ca producția de tomate sănătoase, gustuoase, produse conform tehnologiei de cultură și cu respectarea normelor de siguranță alimentară, impuse de legislația națională și europeană în vigoare, fără a apela la diverse metode de supramaturare și stimulare a coacerii nu va putea fi realizabilă până la data de 10 iunie, așa cum este stabilit acum termenul”, declarat reprezentantul USȚR, Ion Păunel.

Fermierii spun că 80 la sută dintre cei care au accesat Programul Tomata în acest an nu se vor putea încadra în termenul stabilit inițial.

„3.000 kg tomate/1000 metri pătrați produse și comercializate până la această dată este imposibil de realizat de peste 80% din fermierii înscriși în program. Pentru a nu creea discrepanțe și interpretări diferite în rândul evaluatorilor acestui program și pentru a acorda o șansă reală de a fi eligibili și finanțabili tuturor fermierilor care au mizat și au avut încredere în acest program vă solicităm prelungirea perioadei de recoltare impuse de Program pînă la data de 15.07.2022. De asemenea dorim să vă reamintim că acest aspect și multe altele le-am transmis MADR și în perioada de consultare publică a HG-ului, dar din păcate nici atunci nu ați ținut cont de solicitările noastre transmise prin adresa întocmita de Departamentul Tehnic al USȚR, prin care am adus argumente bazate pe o analiză și expertiză profesională”, a adăugat fermierul din Olt, Ion Păunel.

Peste 5.800 de fermieri din județul Olt s-au înscris în Programul Tomata, în acest an.